2017-04-03
好耐冇见嘅朋友由北京返左嚟香港!难得一聚,决定带佢去食餐好嘅!左拣右拣,喺openrice上面拣左呢间Penthouse!见佢好多好评,地点方便(喺Time Equare对面嘅登龙街)之余仲系米芝莲推介,应该冇得输!哈哈!我地准时6点去到餐厅,可能太早嘅缘故所以只有几枱客人。我地被安排喺一张靠窗嘅二人座位,餐厅位于30楼,居高临下景色亦不俗!我地先睇drink menu 除左有大量酒精类饮品选择之外,仲有mocktail juice soft drinks等等!因为我地唔饮酒,左谂右谂最后都系一样点左杯叫「Green Day」嘅mocktail! 顾名思义Green Day 当然系「绿色」嘅饮品,系奇异果、番石榴、薄荷加埋少少basil 嘅梳打饮品!入面有唔少奇异果果肉,味道清清地,唔会太甜又唔会太酸!都唔错!未点主食前侍应已经送上自家制面包,份量唔少而且热辣辣,配埋青酱一齐食好好味!我地点左两个main courses黎share! 「44 degree slow-cooked Akaroa King Salmon」三文鱼用慢煮方法烹调,食落口嘅口感比中式蒸鱼更滑溜,差不多有入口即溶
我地准时6点去到餐厅,可能太早嘅缘故所以只有几枱客人。我地被安排喺一张靠窗嘅二人座位,餐厅位于30楼,居高临下景色亦不俗! 我地先睇drink menu 除左有大量酒精类饮品选择之外,仲有mocktail juice soft drinks等等! 因为我地唔饮酒,左谂右谂最后都系一样点左杯叫「Green Day」嘅mocktail! 顾名思义Green Day 当然系「绿色」嘅饮品,系奇异果、番石榴、薄荷加埋少少basil 嘅梳打饮品!入面有唔少奇异果果肉,味道清清地,唔会太甜又唔会太酸!都唔错! 未点主食前 侍应已经送上自家制面包,份量唔少而且热辣辣,配埋青酱一齐食好好味! 我地点左两个main courses黎share!
「44 degree slow-cooked Akaroa King Salmon」三文鱼用慢煮方法烹调,食落口嘅口感比中式蒸鱼更滑溜,差不多有入口即溶嘅感觉,三文鱼嘅油脂分布平均,每一啖都有鱼嘅鲜味!配料fregola pasta口感烟韧,加埋新鲜蟹肉同带子,再配上香浓番茄酱,味道丰富,颜色鲜艳,令人食欲大增!番茄酱用黎点面包,好好味! 另一个main course我地点左「Spanish baby pig 22oz for 2 persons」西班牙乳猪皮脆兼且肉质嫩滑。咬落去美味的乳猪时,皮脆得「卜卜」声响,肉滑得溜口,也充满胶质。配菜嘅薯粒香脆、蒜头香浓唔辣喉,加上一个自制嘅苹果沾酱点乳猪,整道菜都表现出色! 最后order左一客 甜品!有分子雪糕(coffee favor)、焦糖脆片、朱古力雪糕、朱古力mousse配芒果酱,卖相精致,味道不俗,唔会太甜,特别推介分子雪糕,咖啡味浓,口感特别,咬落去脆卜卜但入口即溶,好味道! 成餐饭我地食左3个钟,享受左一个有「口福」有「眼福」嘅愉快一夜!