2021-10-14
想食日本嘢嘅时候,omakase往往系首选,厨师嘅细心同食材嘅新鲜带来极大嘅满足😆上年带妈咪生日但系佢食韩式全素lunch,今年决定同佢撑枱脚去enjoy日本野🥳我地拣咗$688嘅 Omakase ,真系同其他食评讲嘅一样,质素好高好满足!一出䢂花贝嘅door front 已经令我哋觉得去咗第二个空间,好有格调❤️前菜往往系一个好开始,如果开头系唔好嘅话,之后都唔会有好嘅享受😌前菜系半熟BB呑拿鱼配鱼子酱,用上日本番茄同去皮无花果(柑橘沙律汁)。特别喜爱系日本蕃茄,清甜多汁,完全无草腥味,令我谂起大阪嘅蕃茄沙律🤤𫠒红鱼刺身~鱼味香,不油腻 ,口感非常新鲜!火炙金目鲷,高质高价嘅鱼类😆轻微火炙,烧出鱼油香味,令入口更鲜更甜,口感弹弹👏🏻白虾配鱼子酱🦐白虾本身口味鲜甜,鱼子酱令整体口味更有层次感👍🏻火炙鲭鱼刺身- my favourite! 轻轻火炙鱼皮,烧出鱼油香味,十分清甜不会感到鲭鱼的独特鱼腥味。反而可以享受到鲭鱼的鲜味,入口后鱼油香气瞬间充斥口腔。烧鳗鱼轻用盐同胡椒做味,鱼皮非常趣口,鱼肉肥美弹牙,非常新鲜,特别一赞系已经去骨!天妇罗紫菜配海胆,日本小茄子都系加分,海胆新鲜不在话下👍
𫠒红鱼刺身~
鱼味香,不油腻 ,口感非常新鲜!
火炙金目鲷,高质高价嘅鱼类😆
轻微火炙,烧出鱼油香味,令入口更鲜更甜,口感弹弹👏🏻
白虾配鱼子酱🦐
白虾本身口味鲜甜,鱼子酱令整体口味更有层次感👍🏻
火炙鲭鱼刺身- my favourite!
轻轻火炙鱼皮,烧出鱼油香味,十分清甜
烧鳗鱼
天妇罗
紫菜配海胆,日本小茄子都系加分,海胆新鲜不在话下👍🏻
汁煮𫠒红鱼大根
𫠒红鱼本身有一定油脂,所以汁煮后都能保持肉质嫩滑,呢一道菜 echo 返第二道刺身, 10分有心👍🏻
蟹肉面豉汤
清清嘅淡面豉带有鲜甜蟹肉味,两大旧蟹肉更系bonus!
整个set 质素都好好,以上都系特别值得推介,尾声嘅烧鹅肝饭同豆腐雪糕系一个完美嘅句号🥳