2020-04-16
呢间想试咗两年,由平价$150/位已经想试,但而家已经最低消费$600/位了,我哋拣左$700/位的厨师发板,餐厅不设加一服务费的。市面上要食厨师发板$1600/位有好多选择,我反而好想试吓越平价,厨师可以点发挥,用最有限嘅价钱可以点变魔术。有人会话,边有人厨师发板做几百蚊一位。我听到心念,如果一个厨师能够用平民价做到出来,各位大师级真的要回去苦练一下。如果祗用金钱堆砌,有钱就可以在菜色上雕龙凤,但如果平民价而做得出色,这种就是锦上添花,更胜一筹。👍🏻前菜:三文鱼鼻 X 菜心BB X 萤光鱿鱼 好食,尤其三文鱼鼻😋👍🏻白饭鱼刺身:好吸晴,街市见得多,生食第一次食👍🏻沙甸鱼刺身:又系第一次食刺身,罐头就细过食得多,刺身又系第一次👍🏻呢个贝壳类唔记得咩名堂,但好鲜甜,第一啖 无落wasabi 第二啖有落。个人喜好:原味唔落wasabi 最好食,食下食下,我哋所有都唔落wasabi👍🏻鲭鱼刺身:熟食食得多,生嘅又系第一次,连平时怕鯹唔食嘅人都话佢好食👍🏻盐渍赤身:个人本身唔钟意食赤身,但呢个整得好食👍🏻池鱼刺身:新鲜,但唔够前几款惊喜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻银鳕鱼刺身:呢个真系好惊喜,平时食开熟
👍🏻白饭鱼刺身:好吸晴,街市见得多,生食第一次食
👍🏻盐渍赤身:个人本身唔钟意食赤身,但呢个整得好食
👍🏻池鱼刺身:新鲜,但唔够前几款惊喜
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻银鳕鱼刺身:呢个真系好惊喜,平时食开熟食,第一次食刺身,师傅先将表皮用火枪烧过,鱼油喺食嘅时候慢慢渗啲油出黎,香气十足,但鱼身就系刺身,唔会好似熟食咬落去韧,无得弹,得左,我想飞喇🤩🤩🤩,返返黎,餐饭未食完架
👍🏻👍🏻👍🏻海胆鱿鱼卷,中间夹青紫苏叶:我平时最唔钟意紫苏叶嘅味道,但鱿鱼配海胆刺身,反而提升咗个味,唔识形容,好吃
👍🏻👍🏻拖罗:好食新鲜嘅,但前两道刺身已把我灵魂带走左,心已去左银鳕鱼度,平时最爱嘅拖罗突然失竉咗,不过其实佢都好好食嘅
👍🏻生蚝:个人本身唔系非常钟意食生蚝,可吃可不吃,但呢只蚝好食,鲜甜。原来我比较钟意食清多过creamy
👍🏻南瓜蛋沙律:出色,平时食沙律落沙律酱无乜益,呢款绝对值得推荐,纯粹用南瓜与蛋做出来,没有半点盐与糖,赞!
👍🏻鲍鱼大根汤配肝酱:主角系大根(白箩卜),鲍鱼只是配菜,大根好食㖞,肝酱个味都好好食
👍🏻牛肋骨伴薯蓉配柚子粉:食落似牛腩,腍嘅;薯蓉,抵赞,沟左青瓜与鸡蛋,自家制嘅薯蓉系好食好多嘅,喜欢小店连薯蓉都用心整;柚子粉,应该用柚子皮黎做,用佢点牛吃,提升咗个味,又带点清香
👍🏻粥:呢个煮法好出色,好吃
👉🏻甜品:中规中矩 芝士饼 心太软加抹茶雪糕,无乜特别
总括而言:值得推荐及再去帮衬,感受到小店的用心经营,平凡的食材用上进口货,这个绝对是加分的因素,用$1600位都未必食到呢啲咁出色嘅鱼,虽然可能会有人话,乜俾啲咁嘅鱼客人吃,掉返转,平时$1600的厨师发板你未必可以吃到呢啲特别的水产。美中不足是欠缺了天妇罗同炒饭,有我会更开心。