2019-07-09
红砖屋前身系洋蠋工厂,用红砖砌成,外型有少少似横滨嘅红砖仓库,而内里就系周末市集,售卖各式复古家私、摆设、收藏品、饰物等等,充满复古欧洲风。虽然只有吊扇,无冷气,夏天去会有啲热,不过坐喺复古家私叹美食,阵阵自然风吹送,尤如置身欧洲嘅街头,非常写意。红砖屋内每间小店都各有特色,呢碟咖喱羊腩配猪仔包看似普通碟头饭,不过就好有人情味,店员走过嚟同我哋吹咗好耐水。我哋提佢未收钱,佢都好似唔急咁,仲系度同我哋讲吹自然风,享受大自然有几好𠻹!当然呢碟咖喱羊腩亦整得好用心,每旧到炆得好腍又唔膻,配埋脆卜卜嘅猪仔包就更有口感。如果食得辣嘅朋友仲可以加埋佢哋嘅秘制辣酱,提升咖喱嘅惹味𠻹!唔食羊嘅朋友可以拣牛腩咖喱配饭,牛腩一样炆得好腍又无筋,咖喱惹味得嚟又唔辣,捞埋饭食就够滋味!店员话佢夏天会挑走晒啲脂肪等客人食落无咁腻,但冬天会刻意留返少少,食完个身暖啲,真系好细心!另一间小店卖街头小食,呢个潮式炸豆腐就炸得外表香脆内里软滑。韮菜饺粒粒饱满,虽然系煎,但入面仲锁住好多肉汁。相比之下炒面就较为普通,就系一个普通炒面。食饱系时候行下街,红砖屋嘅小店唔少都收藏咗店主嘅宝物,好似呢间就有好多世界各地嘅迪士尼乐
韮菜饺粒粒饱满,虽然系煎,但入面仲锁住好多肉汁。
相比之下炒面就较为普通,就系一个普通炒面。
食饱系时候行下街,红砖屋嘅小店唔少都收藏咗店主嘅宝物,好似呢间就有好多世界各地嘅迪士尼乐园襟章同麦当劳襟章,而且价钱都唔算贵,大家不妨嚟揾下有冇自己嘅心头好!