2019-05-20 33 浏览
同男朋友周年纪念,佢特登揾左间铁板烧同我一齐庆祝。呢间铁板烧叫「崟」Takashi,位于锦田天空之城。系锦上路转64k,5分钟到就到。门口已经好有日本feel,入到去有个鱼缸仔,养左新鲜既龙虾,鲍鱼。睇下餐牌,有一人前,二人前,同厨师发办。禁我地就选左特上活龙虾铁板烧二人前(价钱1980)先黎前菜系田螺同新鲜野菜,跟住到今晚主打,新鲜龙虾,帆立贝,白甘鲷,响螺,一盘禁放系我地面前欣赏。跟住师傅就开始烧帆立贝,帆立贝加上汤汁同鱼子,真系好夹,好鲜甜,服务员仲提醒我地要连埋汤饮左佢。跟住到白甘鲷配上支豆黑松露薯仔汁,白甘鲷上面煎到脆脆,上脆下软,本身白甘鲷味道较淡,配埋个汁就味道丰富好多。之后就系黑椒炒响螺。跟住黎到今日主打烧龙虾,师傅整只龙虾烧完再起肉,配上海胆一齐炒,龙虾好弹牙,烧到岩岩好,真系大满足。食完海鲜就黎左个牛油糖脆多士,暖一暖场,师傅仲话呢个小朋友食左番吾到转头,甜甜脆脆,吾止小朋友,大人都钟意食呀。食完多士,黎左个青柠啫喱清一清喉咙。跟住就到我最爱既A5鹿儿岛野崎和牛啦,有薄同厚烧有种选择,我地就两款都试下啦。薄烧系蒜片加埋葱卷埋,好好味呀。跟住系和牛切粒,我地要左5成熟

之后就系黑椒炒响螺。
跟住黎到今日主打烧龙虾,师傅整只龙虾烧完再起肉,
配上海胆一齐炒,龙虾好弹牙,烧到岩岩好,真系大满足。

我地就两款都试下啦。薄烧系蒜片加埋葱卷埋,好好味呀。
跟住系和牛切粒,我地要左5成熟,系个口溶化既感觉,超正。

再黎就系炒饭同鲷鱼汤,个汤师傅话系用50斤鱼煮成汤,吾怪得禁白,好鲜甜,饮过最足料既鱼汤。跟住就系炒野菜。最后就用左绿茶雪糕做完美既ending👍