2022-12-12 105 浏览
一心想食小笼包,见到乐天就中咗入去。点知揾均成本menu都揾唔到小笼包,原来乐天经典系乐天集团旗下嘅南洋菜餐厅,真系摆咗个大乌龙呀!既然都坐低咗连茶都开埋,于是就试吓啦,反正都好耐无食南洋嘢。桂花乌龙茶 $12/位一坐低侍应就问我哋要唔要饮桂花乌龙茶,都几清香桂花味,但直到埋单先知道原来要$12一位。咕噜肉 $98肉嘅份量都几多,而且炸得好酥脆,咬落去唔会觉得个炸粉好厚身,肉质肥瘦适中,唔会好干好柴,每一粒咕噜肉都被酸酸甜甜嘅酱汁包裹住,酸甜开胃又唔油腻。菜香铁板豆腐 $98大大砖嘅豆腐用铁板上,上面有一层薄薄嘅蛋浆,一路食都keep住热辣辣,豆腐嘅质地系玉子豆腐,外层炸过有焦香,中间嫩滑有蛋香。肉碎酱汁好惹味,呢一个小菜好适合送饭!大虾炆米 (例) $78两只大虾鲜甜弹牙,虾汤虾味浓郁,米粉完全吸收咗汤嘅精华,每一口都系享受!因为今次又想食埋腊味炒饭,于是将食剩嘅米粉打包第二日做lunch,隔咗一晚个米粉比寻晚更加美味😆腊味炒饭 (例) $68饭粒炒到粒粒分明够干身,口感烟韧,酱油香气扑鼻,啖啖都食到腊味粒粒,齿颊留香。清心丸绿豆爽 $38清心丸清甜带嚼劲,甜而不腻,糖水入面仲有清热

桂花乌龙茶 $12/位

咕噜肉 $98

菜香铁板豆腐 $98

大虾炆米 (例) $78

腊味炒饭 (例) $68

清心丸绿豆爽 $38
清心丸清甜带嚼劲,甜而不腻,糖水入面仲有清热润肺嘅绿豆同爽口马蹄片,非常适合不太嗜甜嘅朋友。

香茅冻 $36
甜中带微酸,充满香茅独特香味,非常清新。

原来12月16号前叫招牌虾汤菜式,可以用六折优惠价加购乐天经典Top 10最受欢迎菜式,即系个咕噜肉折咗之后都系60蚊咋,真系劲抵食呀!