2008-10-01
因为想揾个系火车沿线的地方行下,拣拣下又来到又一城。同行友人猪仔想饮晏茶食点心,又见眼前此间中式茶楼格局的又一栈,系未睇清楚之前就攞飞走左入去。入到去先知死火,原来唔系食虾饺烧卖既!不过都冇办法啦,茶都饮左,唯有照去。一打开menu,真系俾价钱吓窒左,头几页都系贵价菜式,好彩最后都有相宜d o既面食同点心。因为同原先o既plan唔同,点菜时花左唔少时间。最后点左炸酱面、天津九不理包、罗宋牛肉锅巴。原本想食生煎包,不过侍应话卖晒,所以先要九不理。炸酱面首先上枱:一食落,发觉最抢眼的唔系炸酱,而系面条,弹牙好咬口,捞左好多酱都唔会「淋劈劈」,又唔粉,面条黎讲算系中上之作。不过炸酱就唔系平时面档食辣果d,唔辣,感觉比较似肉酱意粉的肉酱,偏甜。另外,青瓜非常新鲜,捞埋一齐食都不失色。整体黎讲,呢个炸酱面都几好食~九不理:有蒸同煎,点左蒸的。原本冇乜期望,谂住会系普通o既猪肉包,点知佢包皮做得好好,好软熟,不粉不黏,易入口。馅料冇特别好或不好的地方,肉汁OK。如果冇其他心水,呢个九不理唔错。罗宋牛肉锅巴:锅巴同汁分开上,汁系真系罗宋汤,唔算太浓,辣味的。料都几多(牛肉、蕃茄、西芹、洋葱等)。锅巴
因为想揾个系火车沿线的地方行下,拣拣下又来到又一城。

入到去先知死火,原来唔系食虾饺烧卖既!

不过都冇办法啦,茶都饮左,唯有照去。

因为同原先o既plan唔同,点菜时花左唔少时间。

最后点左炸酱面、天津九不理包、罗宋牛肉锅巴。
原本想食生煎包,不过侍应话卖晒,所以先要九不理。

罗宋牛肉锅巴:锅巴同汁分开上,汁系真系罗宋汤,唔算太浓,辣味的。料都几多(牛肉、蕃茄、西芹、洋葱等)。锅巴有大约6件到,一件4cm x 4cm到啦。浸落d汁到,等个锅巴吸收左d汁,加件牛肉一齐食,浸左一段时间都几香口几脆,又有浓浓的罗宋汁味,几易入口,有得玩有得食,好快就食晒!$78,值唔值就唔知,食个感觉都几好的。

总括黎讲,3味菜中,淀粉质表现出色,哈哈!

得两个人,试左3样野,完全冇预期过会入黎食,但几好,唔洗有不必要的期待
,错有错著,食物令人惊喜。

埋单计埋茶钱小菜206,午餐黎两个人就真系贵左少少,但都唔会有唔值o既感觉,满意满意啦~
炸酱面
锅巴