2022-10-25 222 浏览
屋企附近都有一间锅心,好耐之前已经听街坊讲佢哋嘅海鲜火锅出名新鲜好食!今次难得同朋友一齐去佐敦呢间锅心试一试,果然够晒新鲜!我哋今次预约咗平日嘅七点,去到门口已经见到有唔少人喺出面排紧队,好彩我哋有book位先可以咁快坐到入去。餐牌会教你一步步咁选择唔同嘅汤底、海鲜同配料…step1拣咗粥底step2拣左肉蟹+沙白蚬step3拣蟹5款海鲜(鲍鱼、虾、花甲、刀贝同多宝鱼)step4系固定海鲜粥既配料(南瓜粒、芋头粒、粟米件)Step5每位可以自选四款配料打边炉(莴笋、肥牛、午餐肉、芝士肠)整体来讲佢嘅海鲜简直冇得弹,贝壳类唔会食到沙,多宝鱼鱼肉非常嫩滑,虾同蟹肉质弹牙且非常之鲜甜,仲有唔少蟹膏添!真正食得出新鲜二字既精粹!(只虾生猛到仲发生咗件虾碌事,就系我朋友一打开碟虾即刻跳咗一只落地下)而自选火锅配料当中,令我最惊讶嘅系肥牛!本身以为佢哋主打海鲜火锅,所以对肥牛都唔会太大嘅期望,谂住应该系街市最近𠮶啲牛,点上到菜见到质素好靓,真心惊喜!打完边炉之后就会有店员过嚟帮你整返个粥,成个份量都几多㗎,食到好饱!而且店员嘅服务都好好,周不时会过嚟留意吓你个煲仲够唔够水。

餐牌会教你一步步咁选择唔同嘅汤底、海鲜同配料…

step1拣咗粥底

step2拣左肉蟹+沙白蚬

step3拣蟹5款海鲜
(鲍鱼、虾、花甲、刀贝同多宝鱼)

step4系固定海鲜粥既配料
(南瓜粒、芋头粒、粟米件)

Step5每位可以自选四款配料打边炉
(莴笋、肥牛、午餐肉、芝士肠)