黎到朋友推介嘅香港洪兴隆吃饭,朋友话呢度嘅中菜做得唔错,而且重点系尖沙嘴黄金地段黎讲性价算系几好嘅餐厅。铺面装修十分有中国风特色,让人眼前一亮,里里外外都令人感觉干净企理。✨鱼香肉丝 $88呢味𩠌完全系地道家常菜,但餐厅处理得始终系好食过自己整,酸酸甜甜嘅味道适中,唔会其中一只味喧宾夺主。加埋青红椒嘅中和,都系送饭必选!✨酸菜鱼 $138鱼肉新鲜、质地极嫩滑,而且每一片都好大块,份量十足,唔似有时食过系比较碎。辣度都适中,我朋友唔太食得辣都接受到,而无辣不欢嘅我就觉得可以再辣D,哈哈!酸菜味都出色,同鱼肉好夹,送饭一流!👍✨避风塘炒饭 $78个人最爱呢个炒饭,中菜融合香港特色!因为我地嗌嘅𩠌都比较适合送饭食,所以同朋友果断决定嗌个炒饭黎配搭,而我好惊出面有d餐厅炒饭得一系太软一系太硬身,但呢间完全无令我失望,炒得软硬适中,重点锅气十足! 入口唔会油,食材都够丰富,蛋、虾同调味嘅配量系恰到好处!正! 😋总结呢间餐厅食物质素有保证,锅气十足!下次我会再带朋友黎食!

✨鱼香肉丝 $88
鱼香肉丝