2021-05-26
我同朋友都钟意食川菜同麻辣野,去开尖沙咀有间开左冇耐嘅辣野就好有兴趣试,海港城入面好似都比较少中式菜款式都好多,二人餐就比较抵食,有晒前菜,主菜同甜品,所以就拣左呢个,每个菜仲可以拣唔同辣度,由于我地都食得辣就拣左中辣酸辣红海蜇花:蒿荀同海蜇用红油捞匀,海蜇仲要系一丝丝,望落去晶莹通透,配埋红油同芝麻,几开胃招牌口水鸡:细细碟份量都几多,啲鸡都好滑同新鲜,加埋个麻辣酱汁真系好香,带少少麻,天气热食冷盘最正招牌祥仔酸菜鱼:酸菜鱼近年真系大热!之前系大陆食已经觉得好正,成日都想系香港食。一黎到已经闻到好香泡椒味,满满一碟,啲鱼同配料都有好多,有芽菜、酸菜、藕片等等,两个人食份量好够。鱼肉好嫩,完全冇骨,啖啖肉,加埋啲配料好惹味宫保虾仁虾仁好多粒,味道偏甜,加左青红椒炒,配白饭都唔错自家酸菜炒肉末配薄饼自己钟意包几多馅就包几多馅,有少少似泰式生菜包,辣肉碎用薄饼包住,咸咸香香,一啖一件干锅福建椰菜花:呢只椰菜花同香港果只口感有少少唔同,比较爽口同有口感,加埋麻辣汁炒,好有镬气腰果露配汤圆:呢个甜品真系大力推介!腰果露本身出面都比较少,腰果味香浓,而且唔会太甜,食落唔会漏,仲有想食多碗嘅冲动,
酸辣红海蜇花:
招牌口水鸡:
招牌祥仔酸菜鱼:
宫保虾仁
虾仁好多粒,味道偏甜,加左青红椒炒,配白饭都唔错
自家酸菜炒肉末配薄饼
干锅福建椰菜花:
腰果露配汤圆:
呢个甜品真系大力推介!腰果露本身出面都比较少,腰果味香浓,而且唔会太甜,食落唔会漏,仲有想食多碗嘅冲动,配埋细细粒芝麻汤圆,好满意