2022-08-23
今日请好友食饭,拣左中环镛记酒家,贪呢度够高档又特别,当然价钱都唔平。一早打黎预约订枱,订左一楼,原来一楼无得食碟头饭。餐牌价钱当然系酒店级数。松花皮蛋配酸姜 每位 $20 另加一听讲松花皮蛋配酸姜系呢度既招牌之一,点左两份试试。我无份食,不过份量真系少得惊人!半只皮蛋配两块酸姜,好贵!正宗炭烧黑鬃鹅半只 $430 另加一招牌烧鹅当然要叫。一行5人叫左半只鹅,其实都几细只,上枱后服务员帮手淋上花生汁,烧鹅某部分都脆皮既,肉质都算嫩,不过食落唔太热,热辣辣先好食嘛。配有少量唔脆既花生粒。晶莹笋尖鲜虾饺 每件 $20 另加一虾饺都大粒,食落正常无特别,服务员无比辣椒酱,可能要叫先有。生晒瑶柱干蒸卖 每件 $20 另加一生晒瑶柱干蒸卖都大大粒,食落啖啖肉,上面少量瑶柱无特别。牛肉饺唔记得影餐牌所以唔记得个名同价钱,好似灌汤饺既薄滑皮包住牛肉球,味道质感都唔错,滑中带弹牙,上面有葱香。鹅肉酥唔记得影餐牌所以唔记得个名同价钱,呢个鹅肉酥唔会好脆,不过入面既鹅肉真系唔少同埋食到鹅味,上面加上几片杏仁,可以好d。金银蛋苋菜 只系正常金银蛋苋菜,有蒜子,咸蛋,皮蛋同苋菜,苋菜分量正常。蟹肉干烧伊府面
松花皮蛋配酸姜 每位 $20 另加一
正宗炭烧黑鬃鹅半只 $430 另加一
生晒瑶柱干蒸卖都大大粒,食落啖啖肉,上面少量瑶柱无特别。
牛肉饺
请服务员帮我地分好一人一碗,我个碗分到好少蟹肉。伊面系正常质素,伴有韭黄同草菇粒,非常普通。
茶位每人$30,5个人食左$1694大元,整体而言,性价比极低,食物质素中上,价钱主要系比装修同服务,装修得体,服务唔错,不过个人觉得唔值,勉强比个OK。