2024-07-19
超过8️⃣0️⃣年历史,楼高4️⃣层嘅镛记酒家经过翻新之后装修都几有格调🎖️,曾经数次获得米芝莲一星餐厅推介💮,更加入选过全球百大最佳中餐厅💯,相信佢哋嘅招牌烧鹅大家都有听过💫。〰️🍽️ 炭烧蜜汁叉烧 | Barbecued Pork | 💰200 🌟本身想嗌另一个肥㶶叉,不过当日已经卖晒,而依个叉烧虽然唔系肥叉,但食落肉质十分之腍,一啲都唔干,而且成个边都烧得好靓唔会太㶶,蜜汁都啱啱好,份量都足够。 🍽️ 佛山汾酒卤熏蹄 | Preserved Pig’s Knuckle | 💰110入口系有淡淡嘅汾酒香,唔会过咸,而且肉同啫喱嘅比例都好平均。 🍽️ 正宗炭烧黑鬃鹅(例牌) | Signature Charcoal Roasted Goose (Regular) | 💰260话晒镛记最出名嘅就系烧鹅,所以我哋一心嚟到就系为咗食佢,本身去到一坐低嘅时候服务员就话烧鹅已经卖晒,咁我哋都谂住叫其他嘢食,点知转个头又有服务员行过嚟同我哋讲仲有最后一份例牌,结果我哋就好好彩咁可以试到。但可能因为系最后一份,所以入口个皮唔脆,鹅肉亦都唔算嫩滑,食落系有烧鹅味但又唔系好香,配搭嘅亦唔系一般甜酸酱,而系特制嘅烧鹅酱汁
〰️
话晒镛记最出名嘅就系烧鹅,所以我哋一心嚟到就系为咗食佢,本身去到一坐低嘅时候服务员就话烧鹅已经卖晒,咁我哋都谂住叫其他嘢食,点知转个头又有服务员行过嚟同我哋讲仲有最后一份例牌,结果我哋就好好彩咁可以试到。但可能因为系最后一份,所以入口个皮唔脆,鹅肉亦都唔算嫩滑,食落系有烧鹅味但又唔系好香,配搭嘅亦唔系一般甜酸酱,而系特制嘅烧鹅酱汁,不过我哋一致认为系名大于实。
🍽️ 蟹肉扒干烧茄子 | Sauteed Eggplant and Topped with Crab Meat | 💰360
蟹肉份量多,整体系有镬气,不过因为茄子有走过油,所以会比较偏油。
〰️
❣️某啲菜式系要预订同限量供应🈵,所以如果大家想去试嘅话记得要打电话去预留📞
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🌸 服务 🌕🌕🌕🌕🌑