2021-12-17 19 浏览
好多时sell怀旧老香港嘅餐厅我都会提高警惕,顾得主题就顾唔到味道似乎系定律,但今晚打破晒我既定印象,用料靓、定价又亲民,啱晒我呢啲麻烦友。冬甫美人锅 ($198)塞满左杂菜冬瓜同半只鸡,仲有桃胶同竹笙,啱晒女仔口味得黎好足料,基本上唔使点叫菜都够食。 汤底好浓郁似老火汤,好多时经历咗各式肉类嘅洗礼之后汤底都油到爆,欣赏店员好主动帮手撇油,我唔怕死撇油之后试吓饮个汤,结果停唔到口,去到尾段都仲系老火汤嘅味道唔会咸,就知道有几正。特级手切牛肉 ($368)不讳言我每次打边炉最着重都系碟牛肉,每次都会做足功课睇定边款最好食,好开心今晚可以一击即中。 净系睇仅仅熟喺灯光下嘅油花已经知道唔会差,入口嫩滑有牛味,最正嘅系咀嚼间感受到油脂好丰富,食咗几旧男朋友已经话想叫多碟。梅花黑豚肉 ($108)可以话系边炉界数一数二咁好食。 猪肉好多时怕唔熟都会煮比较耐,所以干啲都系常见。 估唔到呢度嘅梅花黑豚肉煮到全熟再耐少少都依然好软身,好钟意大大块厚度适中,系塞满成个口嘅幸福感,重点当然系食到猪鲜味,用来做日式高级火锅材料都唔失礼。即炸响铃 ($58)可以话系我食过最出色嘅即炸响铃,透薄酥脆唔油腻。 轻

冬甫美人锅 ($198)

特级手切牛肉 ($368)

梅花黑豚肉 ($108)

即炸响铃 ($58)
可以话系我食过最出色嘅即炸响铃,透薄酥脆唔油腻。 轻轻渌三秒,稍为吸到汤汁,同时又好似食紧炸物咁嘅口感,非常完美。 难怪配左兜甜酸汁,其实直接食都唔过分。