2018-06-21 129 浏览
好耐无食过铁板烧,今晚又同朋友来食,好开心,今次仲安排咗向窗位置,可以望到维多利亚港嘅景色,去到时只系六点,天仲光,一边食,天渐渐变黑,最后仲睇到少少幻彩咏香江,简直系一大享受,今次都系食铁板烧特选二人套餐($1880 两位),不过佢嘅菜式已经完全唔同,原来佢哋佢哋几个月就会改新Menu头盆有海胆冻豆腐、蟹肉枝豆薯蓉同煮穴子沙律海胆冻豆腐豆腐上面加上海胆,仲有一些绿色嘅蟹籽,下面有酱汁,豆腐好滑豆香重,海胆鲜甜,配上蟹籽,大大增加口感蟹肉枝豆薯蓉薯蓉配上蟹肉,入口软绵又鲜甜,点少少猪扒汁,酸酸哋好特别煮穴子沙律穴子即海鳗,又名星鳗,生长在海中,体型比较小,肉质较软腍,味道鲜美,配上清爽嘅沙律菜,非常夹滋润花胶鸡汤一共有三款汤可以选择:龙虾汤、松露蘑菇汤同滋润花胶鸡汤,居然日本餐厅提供花胶鸡汤,真系好特别,喜欢食花胶嘅我,当然唔洗谂,上菜时,花胶鸡汤会响水煲内加热,再倒入碗,好浓郁,花胶好淋身,好滋润西班牙红虾配红虾啫喱饮紧汤嘅时候,厨师就响到煮紧西班牙红虾,放在铁皮时,虾已经去壳,煎咗一阵,厨师手起刀落就去咗个虾头,之后就倒出虾膏,厨师一面煮虾膏,一面煎虾,仲有黄瓜、翠玉瓜同红椒,上碟

头盆有海胆冻豆腐、蟹肉枝豆薯蓉同煮穴子沙律

蟹肉枝豆薯蓉
薯蓉配上蟹肉,入口软绵又鲜甜,点少少猪扒汁,酸酸哋好特别

西班牙红虾配红虾啫喱
饮紧汤嘅时候,厨师就响到煮紧西班牙红虾,放在铁皮时,虾已经去壳,煎咗一阵,厨师手起刀落就去咗个虾头,之后就倒出虾膏,厨师一面煮虾膏,一面煎虾,仲有黄瓜、翠玉瓜同红椒,上碟时,蔬在下面,上面放上虾,最后淋上由虾膏煮成嘅汁,先食原味,再试试附上嘅番茄辣汁,只虾本身已经好新鲜,所以唔点番茄辣汁已经好好味。

值得推介嘅系个红虾啫喱,一个咸嘅啫喱,原来系用咗头先只红虾嘅虾壳整成,先用虾壳煲水,过筛筛走咗所有杂质,再用这些虾水做啫喱,系一个好花心机嘅菜式,食嘅时候记得先食个啫喱先。

活北寄贝配芝士牛油汁
之前试过响其他日本餐厅食过新鲜嘅北寄贝浜烧,回味无穷,今次食铁板又唔知会点呢?一向我都觉得如果食材新鲜其实唔洗加太多酱汁,所以都有小小担心今次嘅芝士牛油汁会唔会浪费咗新鲜嘅北寄贝,没想到又出奇哋夹,虽有芝士味,但仍然食到北寄贝嘅鲜甜,可能因为加咗牛油嘅关系,北寄贝仲好滑添

鹅肝配黑醋汁
好欣赏呢个菜式嘅卖相,只碟真系好特别,好靓,配合埋那一串紫苏花,和三点黑醋,就好似一幅画咁,将紫苏花嘅花洒在鹅肝上,与一少片法包一同进食,鹅肝外脆内软带有紫苏花嘅花香,加上黑醋汁,完全唔觉得油腻
鹅肝配黑醋汁

主菜有两个选择 : 日本A4和牛厚烧、牛舌心 或 神户黑䐁薄烧、神户黑豚厚烧,我选择咗牛

日本A4和牛厚烧、牛舌心
先来嘅系牛舌,好爽口,接住系牛,已经切成细细件,好似一口牛咁,一口一件,第一件试原味,咩都唔点,入口即溶,又Juicy,之后分别试咗点Wasabi 同海盐,我就比较喜欢盐,可以带出牛味,上菜时,㕑师比咗一小杯水菜,建议我哋一齐食,会减低油腻感

季节野菜
以芽菜为主,加入椰菜一齐炒,以少量盐同黑胡椒来调味,清清口腔

高菜文昌鱼炒饭
饭炒得好干身,粒粒分明,重点系上面嘅荷包蛋,切开之后啲蛋汁流入每一粒饭,一流!

红豆汤年糕伴意式雪糕
年糕切成一粒粒先在铁板上煎,令到表面香脆,同时间红豆汤就响旁边加热,然后加入年糕,红豆汤不太甜,年糕软嫩

今晚有三款雪糕,分别系海盐、开心果同冧酒提子,好滑,仲有一粒粒浸咗冧酒嘅提子干,真系好冧

今次碟上面嘅装饰好靓,系一只响单车上嘅布丁狗,原来佢哋其中一住位员工画工了得,我哋问佢下次可唔可以自选图案,佢话商量吓!
红豆汤年糕伴意式雪糕

呢间餐厅嘅厨师好细心,一方面好专心咁煮食物,其实眼尾会留意客人嘅一举一动,适当时就会出声,完全唔会打扰你同朋友倾计,如果你有问题问,仲有问必答
头盆
2018-06-19