2024-07-24
朋友知道我钟意食大排档,但系而家天气又咁热,所以佢今次带咗去一间有冷气,而且舒服干净既大排档。餐厅位置好方便喺北角地铁站B4出口一出,唔使1分钟就到达。柚子醋玲珑茄,蕃茄好新鲜,而且蕃茄本身竟然带有少少甜味,而配搭埋柚子醋之后,酸酸甜甜,好开胃,而且大大碟同有好多粒。酥炸猪肉卷,呢个炸得好香脆,猪肉卷猪肉味好重,外脆内嫩,点埋酱汁更加配合。干锅肉松椰菜花煲,呢个好有镬气,店员拎出嚟嘅时候都仲系出晒烟,食落好香辣,不过我唔算好食得辣嘅人都觉得食到,同好食,同埋猪肉碎捞饭,简直一流。小二狮子头,狮子头好入味,而且入边好有惊喜,入边竟然有鲍鱼。花雕鸡油蒸马友,呢个蒸得啱啱好好嫩滑,鱼有鲜味,花雕个酒香唔会话太重,同埋加埋鸡油一齐呢个配搭好夹。总括我觉得呢间大排档,啲食物质素都几高,而且份量都大碟,好适合三五知己聚会。