2021-10-09 277 浏览
深水埗有唔少平民美食,其中维记系我较常帮衬嘅一间。佢地喺繁忙嘅福荣街上有成三间铺,节假日经常大排长龙,受欢迎程度可见。唔少来维记食嘢嘅朋友应该都会试佢地嘅猪膶,我亦唔例外。佢地啲猪膶除左处理得好干净之外,亦无令人抗拒嘅腥味,而且又唔怕好粉,口感爽弹之余仲会食到小小筋嘅韧劲。我个人唔太喜欢大大块嘅厚切猪膶,所以呢度嘅猪膶就完全啱晒我个人口味。维记嘅猪膶之所好味亦有赖个汤底。佢地嘅汤落左唔少姜丝煮,清甜可口又劈到腥味,所以每次我都会先饮一两啖汤再开始食猪膶同米粉。呢度嘅鲜牛肉唔错,所以几乎每一次我都会叫一碗膶牛米。一碗唔讲究卖相但著重味道嘅膶牛米,平实嘅街坊美味。所以话呢, Don’t judge the book by its cover.

猪膶牛肉米

猪膶牛肉米