2016-04-29
记得以前去澳门食过黄枝记,对佢既竹升面印象深刻。估唔到今日行行下铜锣湾竟然见到有佢既招牌,即刻行左入去。 原来铜锣湾呢间正正就系澳门黄枝记系香港既分店,属于楼上铺,地方都几大,而且同澳门黄枝记一样,有个地方系摆放制作竹升面既工具。 餐牌亦都唔系独弧一味,除左招牌竹升面之外都仲有好多其他食物,又有套餐。 咖喱牛腩捞面上枱时有一碗汤,一碗牛腩同埋一碟面。先将面浸一浸入汤,然后将咖喱牛腩加埋一齐食。竹升面有少少硬身,但因为浸过汤,完全唔干身。咖哩牛腩辣道适中,煮得都算淋。 原粒带子肠粉虽然肠粉薄既程度未至于可以透到入面既馅料,但系表面都系可以见到大大粒带子系里面。入口既肠粉都几滑口而且弹牙,带子为软淋淋既肠粉增加口感!整个肠粉唔浓味,清清地。 香煎瑶柱萝卜糕虽然系煎过,但唔觉有煎过火既痕迹。萝卜糕表面布满瑶柱,入口成口瑶柱,口感提升。至于萝卜糕口感一流,一般出面食到既萝卜糕都系咬落去松松散散,而今次食到既系实在既感觉,所以觉得几好食。 酥炸云吞超大块,仲大过我只手,好有份量。咬落去非常香脆,一咬即碎,配埋甜甜酸酸既酱食,无咁热气之如,又开胃。 柑桔生姜茶未饮已经闻到柑桔既香味,入口有少少
咖喱牛腩捞面
原粒带子肠粉
香煎瑶柱萝卜糕
酥炸云吞
柑桔生姜茶
未饮已经闻到柑桔既香味,入口有少少咸既柑桔味又夹杂住姜味,饮完成个人舒服晒。
食过呢间真系会谂起澳门黄枝记!