2022-09-24
(๑˃̵ᴗ˂̵)☆ Mother of Pizzas ☆ #铜锣湾🔥铜锣湾人气排队名店🔥✨正宗拿坡里面团CrossOver纽约式配料✨ 打响头炮介绍嘅餐厅就系无论weekday定系weekend都大排长龙嘅Mother of Pizzas 🍕经过四十八小时发酵嘅面团,搭配新派纽约风配料,再喺800度嘅Wood Stone Oven烤焗🔥出炉嘅pizza同正宗嘅拿坡里pizza一样,湿软又有豹纹㶶点🔥▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿⋖ Comments ⋗ ➺ Mama’s Garlic Cheese Bread $158 (4.5/5)系小编觉得最值得食嘅一道菜‼️ 用左生熟蒜一齐制成嘅香蒜芝士焗面包蒜香味浓,生蒜令哩个蒜蓉包比外面嘅更加香口💓食到腻嘅时候可以点下用意大利 San Marzano制成嘅番茄汁,番茄嘅酸甜味会令大家食欲大开‼️出乎意料地,小编觉得最可以体验面团松软度嘅一道菜系哩个面包🍞 极力推荐各位大蒜控同埋烟韧控叫哩个面包‼️🤌🏻➺ Canadian 加拿大人 $238 (13 inches) (3.5/5)(另外有18 inches option 同埋hal
☆ Mother of Pizzas ☆ #铜锣湾
🔥铜锣湾人气排队名店🔥
✨正宗拿坡里面团CrossOver纽约式配料✨
▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿
⋖ Comments ⋗
(另外有18 inches option 同埋half and half)
Pizza配料包括Mozzarella, San Marzano 番茄, pepperoni, 大啡菇, Grana Padano✨
Grana Padang其实系一种类似我地经常食到嘅Parmigiano-Reggiano (ie. Parmesan Cheese)🧀但系比Parmesan 淡少少,所以通常厨师会用Grana Padang 煮野食,而Parmesan就会系directly grated on top🧀
小编觉得哩个Pizza口味变重,略显过咸,可能系因为小编本身冇特别爱pepperoni pizza🥺 但系哩个Pizza非常美式,如果大家想食𠮶种纽约风味Pizza,哩个绝对系你嘅不二之选🔥
➺ Beautiful Chick 鸡味浓 $198 (13 inches) (4/5)
哩个pizza嘅配料包括Mozzarella, San Marzano 番茄, 火箭菜, 烤鸡, 红洋葱, 红椒, Ranch Sauce🐓
同头先嘅Canadian口味非常唔同,哩个pizza加左火箭菜同埋红洋葱等等配料,食落清新好多✨系食到觉得有啲滞嘅时候想转换口味就最适合叫哩个pizza🤌🏻另外如图所见,哩个pizza嘅配料真系非常多‼️一攞就跌晒落黎,食一块都已经七分饱🤰🏻
➺ PS. Holland Spicy 荷兰辣
上次小编同朋友贪得意叫左哩个荷兰辣🌶️平时食开谭仔少辣嘅小编都觉得真系几刺激‼️各位食辣爱好者可以挑战一下🔥
(๑˃̵ᴗ˂̵) 整体评论
整体而言,哩间pizza CP值颇高✨哩个价钱哩个味道哩个份量其实真系冇得输🤌🏻环境黎讲都系现代感纽约风,非常适合朋友聚餐✨同埋餐厅门口有部街机比你排队玩,小编同朋友都大战左几Round🔥不过喺炎炎夏日排一个钟头队真系有啲辛苦,可能等天气冇咁热先再返去食🥺
🤍整体味道:4/5
🤍服务质素:4.5/5
🤍性价比:4.5/5
🤍回头指数:4.2/5
▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿
Mother of Pizzas (铜锣湾)
@motherofpizzashk
地址:铜锣湾礼顿道13-19号地舖