2010-10-08
今日第一日落铜锣湾出 job,我个 senior head 居然带我出去蛇王㖞,下午四点几走去食个 tea 。Tea Set Menu 唔多,得一款,普通炒蛋多士都要成 $33,所以宁愿俾贵少少试个特餐 $39。 鸡批浮台: 即系一个鸡批,用青豆茸汤浸住。呢个唔合我口味,亦都唔合我阿头既口味,大家食咗第一啖都望一望对方。个青豆茸汤 d 味好怪,饮落系有 d 一粒粒既感觉,但系唔系青豆粒,似开薯蓉粉咁既粒粒,味道我地又唔觉得似青豆味。好在个鸡批都好味,可以补番。鸡批个外层松脆,饀料十足。 香蕉班戟:呢个我觉得几好食,阿头就话太甜㖞。当中包括两件普通 pancake ,再加 d 用香蕉煮既糖浆,加几片香蕉片,仲有少少合桃,蕉味十足。其实本来无叫蛋挞既,话说系我阿头一坐落就叫咗个特餐,而我就未决定到,所以佢落单先,跟住到我都决定要一个特餐时,个侍应原来听错咗我要一个「蛋挞」,结果蛋挞送到先发现。阿头话一个小小蛋挞照要啦,咁就顺便试埋个蛋挞喇。而个蛋挞呢,我觉得 $5 唔抵,因为个蛋挞系放凉晒既,而且又无蛋味,只系随便系街见到一 d 细细既面饱舖,用 $2.5 都买到果种。虽然食物一般,不
虽然食物一般,不过环境够特别,跟足以前怀旧茶餐厅 feel ,仲用埋以前既方糖,好得意。食一、两次就无妨,不过食茶餐厅既下午茶黎计,价钱好似贵咗 d ,或者下次试食饭啦。