2024-02-11
位于荃湾同铜锣湾都有嘅卤友记,系主打卤水小食嘅小店😝有粉面、饭、小食、炸物、甜品等等🤩钟意食卤水嘅朋友一定唔可以错过😋卤友记有好多配搭好咗嘅粉面同饭类🍜🍚我就拣咗自选面类,可以自己拣配料,有三拼、四拼、五拼,再额外加都得架😛配料有卤水牛筋、牛丸、卤水金钱肚、花枝丸、百页豆腐、莲藕、萝卜、扎肉、台湾肠、甜不辣、莴笋、卤水鸡翼、卤水鸡脚🤩汤底可以拣卤水汤、麻辣汤、胡椒汤或者酸辣汤🥣至于面类有手造爽脆米粉、台湾牛肉面同土炮米线🍜我就拣咗甜不辣、百页豆腐同萝卜嘅台湾牛肉面,配上卤水汤😛卤水汁令到配料同面都非常入味👍🏻入口唔会太咸,散发阵阵卤水香😚面条弹牙😝小食方面就叫咗炸冻豆腐同卤水鸡翼🍗鸡翼用上卤水汁浸泡,令到内里嘅鸡肉都非常入味👍🏻鸡肉仲好嫩滑添🫶🏻而炸冻豆腐香脆可口😝佢嘅生炸大鸡脾都好出名,等我下次试下先😛