2024-03-01
今日同朋友喺铜锣湾行完街,谂住揾餐厅食吓晚饭嘅时候,就揾到呢一间楼上西餐。餐厅大概有八至九张枱左右,枱与枱之间亦都唔会狭窄,令人坐得都舒服。餐厅布置几浪漫,有啲吊灯装饰。今日我同朋友就嗌咗两个set,一个系蟹肉冬阴功意大利饭,另一个就系纽西兰ps牛肉眼扒。首先先嚟咗是日餐汤,系黑松露蘑菇汤。饮落去黑松露味都香,而蘑菇味都好浓郁,成个汤嘅质感系偏creamy,饮落好顺口。而另外亦都配搭咗餐包,餐包唔系普通嘅牛油面包,而系搽咗牛油烘咗嘅法国长棍面包,食落好香口,而加埋汤嘅配搭唔错。主菜先嚟冬阴功蟹肉意大利饭,意大利米嘅质感煮得啱啱好,仍然保持到弹牙同烟靭嘅口感,唔会过分硬或者腍。味道方便,好浓冬阴功味,偏辣,食得出加左青柠,辣得来又带酸味,好惹味唔错。另外蟹肉味都突出,亦都见到落咗唔少蟹肉。另一个主菜系牛扒,牛扒铺满咗松露汁。先讲牛扒嘅质感,大概系七成熟左右,口感唔会韧之余仍然保持到肉汁,而牛扒亦都有牛味,就咁唔配搭酱汁食都好食。而松露汁亦都好香,唔会过咸,配搭牛扒食增加咗另一种风味。今餐我同朋友都觉得唔错,地方几好坐好啱朋友嚟呢度吹水聚吓。而食物质素亦都相当唔错,喺铜锣湾闹市实属一个好地
今餐我同朋友都觉得唔错,地方几好坐好啱朋友嚟呢度吹水聚吓。而食物质素亦都相当唔错,喺铜锣湾闹市实属一个好地方。