2022-06-22 88 浏览
朋友喺铜锣湾返工,呢日佢带我去咗一间佢午餐成日食嘅店「CHIMPZ」。如果唔系佢介绍,我都唔知有呢间餐厅,店舖位于巷仔内街,位置唔显眼,但好在佢识得用射灯招牌💡。店舖面积唔大,一眼睇晒。尽管如此,店家亦悉心布置环境,四周围挂上猿猴公仔,以配合返餐厅名字同主题Chimpz🦧。餐厅介绍自己为日系西餐店,顾名思义,佢两样菜式都有卖🍽🍱,例如有盖饭、意粉同扒食等。主菜价钱由$88至$208不等,有平有贵,定价属中等水平啦。厚切肉眼牛扒配红菜头蕃薯蓉及杂菌($208),🥩牛扒实物同图片有啲出入,因为并非厚切,而且亦无切开,不过味道搭救。牛扒七成熟,边位带点肥膏,食落肉味几浓又多汁,黑松露牛油调味几惹味,唯独系争少少口感。伴菜唔系一般嘅炸薯条,厨师精心配搭咗红菜头蓉同杂菇👍。意大利黑松露牛肝菌意大利粉($108),🍝意粉款式繁多,我拣嘅呢款都唔错,但唔小心撞咗牛扒嘅伴菜,令口味重覆咗。🍄黑松露汁好浓郁,配以大量杂菇,每条意粉均挂满汁,但食到尾段就有啲啲滞。另外,面条处理得几好,质感弹牙。Chimps法式焦糖炖蛋($68),炖蛋温度微微冻🍮,面头铺上一层焦糖,甜得嚟无过盛,但有少少痴牙。炖蛋口感细滑
厚切肉眼牛扒配红菜头蕃薯蓉及杂菌
意大利黑松露牛肝菌意大利粉
Chimps法式焦糖炖蛋
Chimps法式焦糖炖蛋($68),炖蛋温度微微冻🍮,面头铺上一层焦糖,甜得嚟无过盛,但有少少痴牙。炖蛋口感细滑,唔会太厚或太稀,蛋香浓郁,好味道。
田园沙律
主菜可加$38升级做套餐,包沙律或餐汤同冻热饮品。🥗田园沙律正正常常,啲菜新鲜嘅,醋汁好酸,醒神开胃。
红菜头忌廉汤
是日餐汤系红菜头忌廉汤,💜🥕红菜头只紫红色靓靓,餐汤几好味,口感有啲似薯蓉汤,因为充满打溶晒嘅红菜头肉,味道带啲天然嘅甜味。
饮品方面,我哋要咗冻日本抹茶拿铁($26)同冻桂花蜜香红茶($26),饮品原价都唔贵。🍵Latte好好饮,抹茶同奶味平衡,甜度恰到好处。红茶都OK,散发出阵阵桂花香🌼。
总括嚟讲,从多方面(由餐牌设计以至店家同客人嘅沟通交流上)都睇得出小店用心经营,值得支持💪☺️。店员高度推介猪鞍扒,可惜朋友唔食猪,所以无食到,大家嚟帮衬的话不妨试吓啊。
2022-06-15