2021-11-26 378 浏览
铜锣湾食嘢普遍都比较贵,所以呢间三才鱼蛋粉面相对之下性价比非常之高,尤其系下午茶餐送鱼皮、油菜或者热饮,两点几已经好多人喺门口排队。除咗抵食之外,三才嘅嘢食全部都系自家制,质素都好高。就好似我最钟意食嘅炸鱼皮,就系舖头起肉整鱼蛋之后,用鱼皮去炸。可能系比较新鲜嘅关系,比包装零食嘅炸鱼皮厚身,鱼味亦都较浓。我同朋友各叫咗一个茶餐,再加一店腩汁芥兰。芥兰非常翠绿嫩口,但咬落去都好腍好易咬。嚟呢度当然唔少得鱼蛋鱼片河,有鱼味当然系基本,鱼蛋非常弹牙,不愧系镇店之宝。由于系清汤汤底,所以加咗餐厅秘制辣椒油调味,辣椒油加咗炸蒜,闻落去好香之余,辣味亦都好够好惹味。朋友叫咗牛什面,都系舖头自家制。平日猪嘅内脏就食得多,真系比较少食牛杂。除咗牛大肠同牛肚之外,其他都唔系好认到,不过牛味好重,火候十足,好多𩠌煮到好腍好入味,汤底相对鱼蛋河浓,有啲似牛腩汤底。饮品我叫咗杯柠檬菜蜜。朋友叫左杯柚子蜜。

炸鱼皮

腩汁芥兰

鱼蛋鱼片河

秘制辣椒油

牛什面

饮品我叫咗杯柠檬菜蜜。
柠檬菜蜜

朋友叫左杯柚子蜜。
柚子蜜

2021-11-14