2023-11-05
铜锣湾武士主题日本菜 — 曜呢间日本餐厅「曜」装潢用上日本武士作为主题,餐厅设计都融入武士装饰,餐厅用餐位置阔落,餐厅安排咗我哋坐卡位,座位好阔落,都足够坐至少六个人!今次lunch就试吓佢哋嘅午市御膳,价钱$188起,包括有前菜、茶碗蒸、主菜、鲴鱼汤。花胶鸡汤果冻几特别嘅前菜,店员系话呢道前菜系将炆煮过嘅花胶放入鸡汤,再雪冻成果冻。花胶果冻弹牙入口即溶,味道微酸开胃,卖相好精致!蟹黄茶碗蒸茶碗蒸质感好嫩滑,好多蟹黄同蟹肉舖面头,底下仲有栗子蓉,增加咗口感!A4和牛丼($188)和牛油脂分布适中,寿喜烧酱汁烧至岩岩好,酱汁味道甜甜的,配上黄金炒饭底,中间舖上炒香嘅洋葱,吸收哂和牛油香味,中和一下油腻感,真系不错!寿司定食十件($328)由厨师发办有中拖罗、真鲷、赤身、深海池鱼、赤海虾、帆立贝、蝶鱼、鲭鱼、银鳕鱼等,每款都好新鲜🤩真鲷好爽口,而赤海虾好大只够弹牙!鲷鱼汤最后店员会送上一碗鲷鱼汤,鱼汤用上两款鱼,汤底系奶白色,鱼汤只加咗少许盐作调味,饮落好鲜味!😍地址:曜 铜锣湾登龙街28号永光中心16楼。
花胶鸡汤果冻
蟹黄茶碗蒸
A4和牛丼($188)
寿司定食十件($328)
鲷鱼汤
地址:曜
铜锣湾登龙街28号永光中心16楼。