2019-10-30
铜锣湾嘅楼上餐厅一向都唔错,呢晚嚟到位于谢斐道嘅呢间《Cafe Zense》,嘢食好食,坐得又舒服,值得推荐👍餐厅室内店面唔算特别大,但有好chill嘅室外位置,可惜我哋去到嘅时候室外已经full晒,唯有坐入面。我哋两个人都食咗少少嘢先嚟,所以只系叫咗个小食拼盘、意粉同甜品。见其他人嘅饮品卖相都好靓,有机会再嚟嘅话一定会试吓。餐厅嘅侍应唔算多,但客人就坐到full晒,所以食物都等得比较耐,又或者要挥好耐手先应到你,入咗餐厅都要等一阵先有人招呼你,如果加聘人手就更加好喇😛另外店员除咗一个女仔服务比较好之外,其他都好似比较木独,仲有个男店员serve人嘅时候唔会出声,连menu都系pat落枱,服务方面有待改善。话虽如此,但系食物嘅质素同环境又的确系唔错,每款菜式都系即叫即整,上枱时热辣辣,系抵等嘅🤤ZENSE杂锦拼盘($138)ZENSE snack combo- 香草蜜烧鸡翼、蜜糖芥辣鸡柳串、招牌薯条、纽伦堡肠鸡翼外层搽咗蜜糖再烧,脆脆地,好似bbq烧嘅咁。烧鸡翼,我钟意食👅鸡柳串比较少见喺小食拼盘入面,但好够汁够味,而且唔鞋。薯条有啲KFC薯格嘅感觉,好食。肠仔就冇咩特别,都好食☺️
ZENSE snack combo
- 香草蜜烧鸡翼、蜜糖芥辣鸡柳串、招牌薯条、纽伦堡肠
鸡柳串比较少见喺小食拼盘入面,但好够汁够味,而且唔鞋。
薯条有啲KFC薯格嘅感觉,好食。
肠仔就冇咩特别,都好食☺️
烟三文鱼莳萝柠檬忌廉意大利扁面($118)
Linguine with smoked salmon in lemon and dill cream sauce
意粉texture al dente,有咬口得嚟又唔会太硬👍
烟三文鱼咸嘅,柠檬就酸嘅,中和咗忌廉嘅腻感,味道层次都几丰富。
Dutch baby pancake with caramelised banana
呢个真心推荐!!😍
香港好少餐厅有得食Dutch pancake,估唔到呢到有不特止仲好好食😛
成个pan上枱,份量好大。
Pancake侧边脆身,入面啲就软身啲,蛋味都几重。
面头有香蕉一开二、云呢拿雪糕、cream同朱古力酱,香蕉面头仲有层焦糖添!
值得encore嘅餐厅!!✨✨
Menu: