2023-04-17
铜锣湾· 一生悬「命」の铁板烧本命📍铜锣湾边宁顿街13号2楼➰好歌推介「一生いっしょう そばにいるから ,一生いっしょう そばにいて一生いっしょう 离はな れないように, 一生悬命いっしょうけんめい に」.#虹 #菅田将晖➰啱啱日本旅行返嚟,就见到有报导表示10月起JR PASS全国版即将加价接近一倍,虽然地区版暂时未有消息跟随,但恐怕不久将来亦会紧随步伐,对于笔者依批视日本为乡下嘅旅客可谓影响深重,但背后亦牵涉日本大多数消费物价以至租金亦甚少加价的经济因素,环环相扣。.以大观小,有公司加幅跨张,亦有无数餐厅小店以一生悬命精神拼博,务求将自家手艺发扬光大,满足每位到访嘅客人。所谈甚远,而笔者今日同朋友嚟到嘅依间餐厅,亦令人联想到日本嘅职人精神。.餐厅位于铜锣湾利园约5分钟路程,甫进入餐厅,就见到两边铁板烧区,侍应好快安排我地就坐。餐厅以木系装潢为主调,配合柔和灯光令进食环境气氛放松,而且每个座位亦水平线可以欣赏到师傅即席料理嘅手艺,餐厅晚市设有2种餐单,今日我地拣咗入门版高性价比嘅一款。.➰晚餐铁板烧·本 💲588/1𖥕前菜 ⭐️4.1/5⭐️侍应好快将沙律奉上,新鲜沙律菜配上柚子酸汁啫喱
本命
📍铜锣湾边宁顿街13号2楼
➰好歌推介
#虹 #菅田将晖
➰
餐厅位于铜锣湾利园约5分钟路程,甫进入餐厅,就见到两边铁板烧区,侍应好快安排我地就坐。餐厅以木系装潢为主调,配合柔和灯光令进食环境气氛放松,而且每个座位亦水平线可以欣赏到师傅即席料理嘅手艺,餐厅晚市设有2种餐单,今日我地拣咗入门版高性价比嘅一款。 .
➰晚餐铁板烧·本 💲588/1
𖥕前菜 ⭐️4.1/5⭐️
侍应好快将沙律奉上,新鲜沙律菜配上柚子酸汁啫喱,开胃之选。
然后再送上一碟萝卜牛舌煮,好有惊喜,萝卜甘甜入味,吸收汤汁精华,牛舌亦入口软稔,恰到好处。前菜嘅高水准令人更期待之后菜式嘅水准发挥。
✥甘鲷立鳞烧 ⭐️4.3/5⭐️
师傅将今日嘅食材展现比我地,然后好快埋头苦干,进入状态,首先第一道菜竟然系立鳞烧,实在好惊喜有咁高性价比嘅食材享用,师傅再即席烹调埋鱼汤甘荀忌廉汁,将甘鲷立鳞烧放入,整个摆盘鲜艳夺目,立鳞烧入口香脆不在话下,鱼肉亦非常滑嫩,配上甘荀汁更加带出鲜味。
接住落嚟嘅一道系北海道帆立贝,师傅手法纯熟将帆立贝煎至恰到好处,保持鲜嫩,再接住即刻将炮制酱汁,师傅介绍依款系罗勒菠菜香草忌廉牛油汁,颜色鲜艳之外亦散发阵阵香草牛油香气,鲜嫩帆立贝配上滋味牛油香草汁理所当然嘅绝配,仲有淡淡嘅罗勒香增添层次。
师傅将原只大虾表演去壳,然后将虾头嘅虾膏混和香草牛油汁,再捞匀虾肉香煎,整体鲜甜惹味,相当有水准。
✥黑豚薄饼烧 ⭐️4.2/5⭐️
师傅拎出豚肉及和牛展示,首先处理黑豚肉,加上洋葱爆炒之后香气迫人,师傅再变出花样,将炒黑豚肉放上薄饼皮卷成卷饼,令到整体味道层次更富丰,系少见嘅铁板烧菜式。
❀萨摩赤鸡 ⭐️4.1/5⭐️
接住系厚切赤鸡扒,师傅将佢煎至金黄,然后切粒,方便我地入口,再调配咗一碟蜜糖芥末汁比我地点酱享用,赤鸡外脆肉嫩,加上伴酱更为可口。
𖥕鹿儿岛野崎和牛薄烧 ⭐️4.2/5⭐️
师傅首先将葱花及蒜片排成长条状煎香,再将和牛薄烧卷上,过程赏心悦目一气呵成,和牛入口即溶,葱花及蒜片包裹一齐进食增添咬口,令人欲罢不能。
✥炒饭 ⭐️4.1/5⭐️
系我地进食嘅同时,师傅继续默默埋头苦干,将白饭加入各项配料,鸡蛋,牛肉粒,整块铁板都系师傅嘅表演范围,难得炒饭软硬适中,因为铁板烧好易令饭粒过湿或过硬嘅情况发生,今日依个炒饭好满意。
❀吸物 & 炒野菜 ⭐️4/5⭐️
接住差不多嚟到尾声,纷纷奉上味噌鱼汤及炒野菜,正常水准发挥,平冲一下刚才菜式嘅油腻感。
𖥕甘味 ⭐️4.2/5⭐️
最后甜品环节亦好有惊喜,师传最后一次出场为我地炮制焦糖西多士,然后仲有得拣两款口味嘅雪糕,系笔者好钟意嘅开心果味,而朋友就拣咗白桃味,提议我地可以将两者混合一齐食,冰与火之间嘅交融更加满足,为今餐划上完美句号。
菠萝可尔必思💲28/1 ⭐️4.1/5⭐️
百香果梳打💲28/1⭐️4.1/5⭐️
笔者今日揸车,所以无缘把酒尽兴,叫左两杯无酒精饮品亦唔错,份量非常大杯,百香果梳打清新解腻,朋友点嘅菠罗可尔必思表示仲有菠萝粒,亦好丰富。
餐厅新张不久,价格定位系铜锣湾嚟讲算系非常亲民,性价比极高,入门版菜式已经可以试到立鳞烧,而且每道菜式亦亳不马虎认真对待,另外师傅亦好贴心问到客人有无任何食物敏感或食材方面需要更改,而笔者朋友唔钟意食葱,师傅亦将所有菜式都为佢处理一份走葱版,贴心抵赞。笔者非常推荐依间高性价比优质铁板烧比大家,相信绝对唔会令大家失望。 ➿➿➿
#本命 #TeppanyakiHonmei
#铜锣湾美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相机食先 #香港美食
#甘鲷立鳞烧 #北海道帆立贝