8月28日, 我们的贴纸相日~ 秉承去年传统~ 影完贴纸相之后去咗锯扒!今晚我地拣咗金雀餐厅, 星期五晚饭时间, walk in等咗4,5个字有得入坐, 算好彩了! 不过等位嘅安排有d混乱, 又要企喺窄窄嘅门口位好迫又惊俾栋门撞, 金雀真系要改善一下…::: 南非鸵鸟餐 ::: $115跟餐的包烘得暖暖, 味道不错. 罗宋汤劲浓劲多杂菜, 食到开晒胃!一直都想试鸵鸟肉好耐架啦!!! 而且鸵鸟肉比牛肉低脂低胆固醇~ 好似健康d~~~都系铁板上, 不过鸵鸟肉就唔似得牛扒咁一大旧, 反而系好多块细细件嘅肉组成~ 份量多得我估仲多过呀比份牛! 淋上蒜茸汁嘅鸵鸟肉香气扑鼻已经十分吸引~ 食落仲近乎入口即融, 肉质极之嫩滑~ 味道比呀比的牛扒更香浓!! 真系好好好好味丫~ 强烈推介!!!d薯条够晒大条炸得香脆~ 其他配菜如西兰花蕃茄等都好大件. 由于太好味~ 我清咗板~::: 铁板肉眼扒 ::: $102十分怀念有面包粒喺面嘅忌廉汤, 果然金雀系老牌西餐厅~ 忌廉汤味道浓郁, 有d鸡肉粒喺里面唔会好斋, 水准以上~ 肉眼扒十分大份, 仲非常厚添! 咬落肉味丰富, 质地当然比鸵鸟肉韧, 但系肉眼有d

::: 南非鸵鸟餐 ::: $115

::: 铁板肉眼扒 ::: $102
肉眼扒十分大份, 仲非常厚添! 咬落肉味丰富, 质地当然比鸵鸟肉韧, 但系肉眼有d筋都唔会令到个扒太韧~ 黑椒汁反而味道唔够浓, 但系刚好吊起肉眼扒嘅肉味~ 配菜如薯条, 西兰花, 萝卜都唔错, 食完真系十分饱!

成个铜锣湾可以锯扒的地方不少, 不过好似金雀咁有怀旧气氛嘅都买少见少喇… 我嫌金凤d扒太薄, 所以最爱的还是金雀! 今次试食鸵鸟肉感觉极之良好~ 真系好想快d去食多次!
餐包和餐汤
南非鸵鸟肉