🔥大排档呢样嘢都系香港文化之一,但系你叫我35度之下坐喺街边𠮶度食大排档呢就真系......无能为力🥲早几日朋友话喺弥敦道附近食咗一间好有镬气嘅餐厅,佢话食咗个炒粉面好食到wawa声,又话食𠮶啲嘢好镬气到十足十大排档一样,不过唔同嘅就系有服务同埋好够冷气,讲到咁夸张,于是趁住寻日得闲我就即刻去试下佢讲嘢𠮶间“哇哇声”坐低侍应畀个餐牌我哋系午餐嘅menu,咁过嚟食小菜嘅我又点会净系食午餐呢!当然就要问佢攞返个大menu啦😂原来都有好多嘢食㗎㖞!而部分嘅小菜都系跟饭汤嘢饮都可能只系加几蚊,特别嘅其中一件事就系原来虽然佢系餐厅格局,但系佢竟然有啤酒饮🥤真系可以称得上系一个有冷气有装修嘅大排档!🦐米芝莲二弄虾球米芝莲菜式嘅餐厅呢我都食过好几间,但系咁平嘅米芝莲菜式就真系好少可以食到!呢个二龙虾球一边系千岛酱另外一边系沾咗粉炸嘅金沙咸蛋黄,外皮嘅质感有少少似油炸鬼,咬落去一口松化!脆!香!啲咸蛋黄流心咁喺里面流出嚟😋价钱都只系一百蚊,六大只大虾😮🦑黄金鲜鱿冇错又系热气嘢!如果食大排档唔食返啲热气嘢会唔会觉得对唔住自己😂香脆嘅外皮里面果住一层流沙嘅咸蛋黄,油温系火喉都掌控得好好唔会有𠮶种畀啲油立住
🔥大排档呢样嘢都系香港文化之一,

当然就要问佢攞返个大menu啦😂

🦐米芝莲二弄虾球
米芝莲菜式嘅餐厅呢我都食过好几间,
但系咁平嘅米芝莲菜式就真系好少可以食到!
呢个二龙虾球一边系千岛酱另外一边系沾咗粉炸嘅金沙咸蛋黄,

🦑黄金鲜鱿
香脆嘅外皮里面果住一层流沙嘅咸蛋黄,油温系火喉都掌控得好好唔会有𠮶种畀啲油立住个口嘅感觉,里面嘅鲜鱿没有过多嘅腌制,可以食到海鲜嘅鲜味🌸

🍝午市套餐炒叉烧乌冬
食炒嘢最紧要系够味!够镬气!
佢呢度嘅炒乌冬非常之够味,唔会淡到不停要加豉油加辣椒油加辣椒酱,
相信乌冬系轻微咁样炆过,再用大火炒返收干,先至可以做到入味!!好食!!

🥤红豆冰冻奶茶
呢度嘅红豆冰系完整一粒粒唔会烂晒但系好够淋,奶茶就相对普通少少

睇咗餐牌呢度仲有炸子鸡椒盐鲜鱿菜远排骨米等等嘅啤酒菜式!
下次一定要过嚟啤啤佢!!
1962 浏览
  • 黄金鲜鱿