2025-01-17 209 浏览
喺我嘅米线地图入面,就发现长沙湾就有唔少在地人推介嘅米线小店。今日就嚟到长沙湾嘅云南风味过桥小锅米线,其实呢间餐厅一啲都唔起眼,甚至附近亦有唔少人气嘅米线餐厅,不过,云南风味过桥小锅米线亦有佢嘅卖点!正宗嘅云南过桥米线系由食客自行将生嘅配料同米线放入滚汤,不过,呢度嘅云南过桥米线虽然同样地将配料、米线同汤分开上,但配料就已经一早整熟咗,叫做有种仪式感啦。呢碗过桥米线嘅味道唔错,汤底鲜甜,而汤底先甜,米线分量十足,配料有齐火腿、生菜、鸡肉、腩肉、猪润、腐竹等等,绝对够晒饱!呢度嘅酸辣汤底就酸多辣少,啱晒钟意酸味重嘅朋友。不过,好似我呢啲钟意食辣嘅人,枱面好彩有麻辣椒油,加少少落去,味道都唔错。除咗酸菜之外,腩肉一层肥一层瘦,口感软腍,份量唔少架。