呢日lunch我竟然想食burger🍔,之前经过美居已经见到对面呢间舖都几多人食。好好彩一去到,餐厅剩返一张两人枱,我哋唔使坐高枱,呢到系自己去收银处落单先。门口有个牌,剩系做一款午餐($50),美式牛肉汉堡🍔配汽水🥤薯条🍟。我哋叫咗一份午餐,再拣咗款普通menu上的包,要了应该系招牌嘅邻居汉堡($62),另加$18罐装套餐,即系包汽水同双色薯条(蕃薯🍠条同普通薯仔条)。舖仔细细,有三个大男生👦🏻👦🏻👦🏻负责店里所有嘢,落单煎扒砌包洗碗等等。两个包都等左一阵,因为系佢哋即场整,所以嚟到热辣辣真系几正。🍔🍔包包系几唔错,够大个,但又唔会太厚,勉强一啖都咬得晒咁多层,热嘅时候个包面仲脆脆的👍🏻。两款包果然系贵啲𠮶个好食啲,话哂系signature吖嘛。馅料多几款包括烟肉🥓蘑菇🍄同埋块菠萝🍍,菠萝令到成个包好juicy好正,系最佳馅料。而块手打牛肉汉堡扒都几好食,未算系我食过最好食嘅,味道可以咸少少,但而家其实都OK。个包有好多馅,配埋芝士蕃茄洋葱同自加酱汁甜甜地好夹。😋由于有比较,另一款美式牛肉汉堡真系普通咗啲,因为大致上同邻居汉堡一样,只系少咗几样料😅。冇计系价钱嘅分别,但系因为呢款有做

邻居汉堡

由于有比较,另一款美式牛肉汉堡真系普通咗啲,因为大致上同邻居汉堡一样,只系少咗几样料😅。冇计系价钱嘅分别,但系因为呢款有做午餐,同另一款散叫再加钱配薯条,个difference成$30,都几贵吓,差唔多double。午餐个薯条就只系单色,而加钱𠮶个就系双色薯条,即系有埋蕃薯🍠条,蕃薯条就系橙色果啲同淋身啲,但我觉得各有各好食,两样都系外脆内软,够大条👍🏻。
美式牛肉汉堡

总括嚟讲,一个唔钟意食burger嘅人(即系我)都觉得几好食,薯条特别推介😋。如果想食burger,呢区真系冇乜其他选择,可以试吓邻居。不过除咗午餐set外,我觉得始终得一个汉堡连薯条要成七八十蚊真系较贵💸,性价比低。另外佢得晚市先会有牛扒🥩食,睇图又几吸引。
2019-07-30
邻居汉堡