2019-06-04 384 浏览
潮滙館 (長沙灣).爸媽之前話見好耐無食過潮洲菜,今日就同埋爸媽男朋友一齊去食🥰啊估唔到星期一去都咁爆場! 我地即興原來好多海鮮都要預訂! 大家如果想試佢嘅海鮮最好book定!.⚜️鹵水三拼(鵝肝,鵝片及大腸)⚜️.好好好好食啊! 我超喜歡食鵝片同埋大腸!!個人認為係嚟到呢度食嘢必定要叫!大腸洗得好乾淨,如果滷水鵝肝係我第一次試,入口半溶,鵝片肉質非常之嫩滑!.⚜️凍食大眼雞⚜️.大眼雞爸爸話好耐冇試!所以嚟到呢就叫一條試吓!大眼雞肉質非常之實,配埋潮州菜必備點魚食嘅黃豆醬汁,個人覺得醬汁偏鹹所以每次都只會點好少,咁就會食到多啲本身煮嘅味道(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️羔蟹砂鍋粥⚜️.食呢個粥嘅精華呢絕對唔係係啲蟹到啊! 係個粥(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)個粥比起我想像中鮮甜好多,而且潮州粥不嬲都係比較多米,四個人食一人有成碗半兩碗啊! 好大煲!.⚜️腐乳通菜⚜️.叫咁多嘢食都必定要叫返個菜食呀!賦予通才簡直係我哋一家人嘅至愛,通菜非常之爽脆啊!.⚜️韭菜鵝紅⚜️.豬紅就食得多啦,鵝紅真係好少食!個人覺得鵝嘅血呢比起豬紅實,配上韭菜,唔錯!.⚜️准杞燉螺頭湯⚜️.呢個湯我真係比10粒星推薦! ! ! 一飲落係哇左出聲!覺得非常之
潮滙館 (長沙灣)

滷水三拼(鵝肝鵝片大腸)

⚜️鹵水三拼(鵝肝,鵝片及大腸)⚜️
凍食大眼雞

韭菜鵝紅

⚜️韭菜鵝紅⚜️
淮山杞子螺頭頭燉湯

⚜️准杞燉螺頭湯⚜️
呢個湯我真係比10粒星推薦! ! ! 一飲落係哇左出聲!
覺得非常之清甜!完全唔油膩!
入邊嘅配料仲非常之充足,有瘦肉雞腳螺頭淮山杞子等,我都飲咗兩碗!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
糖醋兩面黃

⚜️醋糖兩面黃⚜️
將麵餅兩面煎得金黃香脆,一上枱冇諗過係咁大碟,一共有八塊,配上糖或者醋或者糖醋兩樣一齊食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)別有一番風味!
炸蠔餅

⚜️炸蠔餅⚜️
呢度嘅炸蠔餅我都係好推薦!佢嘅炸粉一啲都唔厚,出面有時有啲蠔餅會炸到炸粉仲厚過蠔!呢度嘅反而唔會,而且因為炸粉唔厚唔會非常油膩!我見到好多枱都有叫!
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌潮滙館 (長沙灣)
長沙灣福榮街544-554號聯邦廣場地下
—————————————————————- #hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#吃貨#美食#打卡好去處#相機食先#長沙灣美食#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #hkdessert#foodporn #hkfoodblogger#instafood #instagram #foodstagram#foodie#潮滙館
2019-06-03
滷水三拼(鵝肝鵝片大腸)
淮山杞子螺頭頭燉湯
羔蟹砂鍋粥