2022-06-27 104 浏览
今日泥到长沙湾呢边食饭,见好耐冇食新加坡菜,就过左呢间餐厅食。室内系新式茶餐厅嘅装潢,空间阔落,岩哂同朋友聚会食_➤招牌海南鸡饭配鸡杂冬瓜汤🐔🍛$80海南鸡最紧要就系有层「啫喱」,呢碟海南鸡都有一层仔啫喱,食落肉质顺滑,有油香,怕肥腻嘅朋友都可以浅尝。饭就系马拉式嘅油饭,如果怕肥可以转白饭/少饭,岩哂细食怕肥嘅女仔➤星洲龙虾叻沙掺掺配鲜油咖央多士🦞🍲🧈🍞$128叻沙面配有半只龙虾,食攞唔会觉得腥,肉质都唔会「鞋」、「松散」,食落有海水味得泥都食到龙虾味。 叻沙味香浓,略厌食得耐会有啲咸咖央多士好足料,咖央系成块多士都有,配有厚厚嘅牛油,份量岩岩好,两种配料都清楚食得出,系幸福嘅感觉(牛油只有1/3 多士嘅阔度,唔会有好似净食牛油嘅罪恶感)➤新加坡白胡椒肉骨茶汤米粉🧂🍲$68肉骨茶汤底系清啲、冇咁多药材味,连4-5条一字骨,肉质鲜嫩,唔会煲太耐搞到鞋口,而且油脂分布均匀,好食。 仲有油炸鬼净上,可以点汤食➤雪糕班兰奶茶🍦🧋(跟餐+$12)云呢拿雪糕加奶茶,略有班兰味,预期中嘅味道➤乳酸碟豆花梳打🥤(跟餐+$12)蝶豆花系一种天然色素,虽然冇任何味道,但就将饮品染上左薰衣草一样梦幻既淡紫色

_

➤招牌海南鸡饭配鸡杂冬瓜汤🐔🍛$80
招牌海南鸡饭配鸡杂冬瓜汤

➤星洲龙虾叻沙掺掺配鲜油咖央多士🦞🍲🧈🍞$128

星洲龙虾叻沙掺掺配鲜油咖央多士
鲜油咖央多士

➤新加坡白胡椒肉骨茶汤米粉🧂🍲$68
新加坡白胡椒肉骨茶汤米粉

➤雪糕班兰奶茶🍦🧋(跟餐+$12)
云呢拿雪糕加奶茶,略有班兰味,预期中嘅味道

➤乳酸碟豆花梳打🥤(跟餐+$12)
蝶豆花系一种天然色素,虽然冇任何味道,但就将饮品染上左薰衣草一样梦幻既淡紫色,乳酸既酸甜度恰到好处,赏心悦目之余亦满足到味蕾~
雪糕班兰奶茶/乳酸碟豆花梳打

_