2019-08-26
相信好多朋友仔翻大陆会特登走去食川菜,只因大陆既川菜又平又正宗。但其实系香港都有好多唔错既选择。今次黎食呢间睇个名系食米线既,但除左米线之外,呢到其实有好多好食既川菜食,例如烤鱼、酸菜鱼、水煮牛肉等等。豆花烤鱼($268)要左海鲈鱼因为呢种鱼多肉少骨,而且店家用料新鲜,鱼肉鲜甜没有腥味。平时唔系好食得辣既我食左微辣,入到口有少少麻但又辣得几过瘾,虽然有辣味,但系依然可以食到豆花既清甜。而且豆花份量好多,真系唔洗叫饭都饱。川北凉粉($28)我冇特别要求辣度,呢道既凉粉系酸辣麻既,配以超级滑溜既凉粉可以做一个开胃菜。但系由于我唔食得太辣,我下次食会要求翻小辣再挑战自己,慢慢加辣。五𩠌蕃薯粉($49)蕃薯粉亦都是十分滑溜,配清汤岩岩好缓解左岩岩食鱼同凉粉既辣,再食埋处理得好好冇异味既大肠同牛腩,呢餐十分满足。总结一下,如果有朋友仔想食正宗川菜我都推荐黎呢到。
豆花烤鱼($268)
川北凉粉($28)
五𩠌蕃薯粉($49)
总结一下,如果有朋友仔想食正宗川菜我都推荐黎呢到。