.今次介绍得比较详细 因为小编今次拣蛋糕之前做咗好多research‼️✨ 可以同大家分享🤣.其实小编就快生日了🤣 但其实屋企人有啲各种健康问题😩 毕竟佢地已经有番咁上下年纪🥲 所以平时就算买生日蛋糕佢哋都唔可以食太多🥹 但系生日真系一个好重要嘅日子🥹 每次都想切蛋糕嘅时候大家放人咁食 唔洗就住就住☹️☹️ 食个蛋糕庆祝生日都要计住有几多糖分真系好痛苦🥲🥲.🐷手绘黑芝麻龙猫蛋糕 (无糖)👉🏻👉🏻卖相好靓好吸引我🥹🥹蛋糕无店主自己一个亲手画出嚟🥹🥹见佢系新出嘅款式 龙猫✨以前细个睇开宫崎骏嘅动画🇯🇵 一直都好钟意龙猫同埋千与千寻🤣 (唔知大家有冇睇开)不过由细到大都冇乜点食过一啲造型好靓嘅蛋糕 都系大个咗之后会同朋友庆祝生日先会食到多啲唔同款式嘅蛋糕🥹👉🏻👉🏻味道好多睇开我哋个page嘅人都知道😂小编真系好钟意黑芝麻味嘅野食😆呢个蛋糕黑芝麻味几重 有啲似系芝麻糊嘅𠮶种味道 (当然啦 芝麻糊热食嘅话 香味系会随着热气漂散会更香) 忌廉里面嘅芝麻香味唔错 连个bas嘅戚风蛋糕 都有啲芝麻味个忌廉亦都系口感几滑 绝对唔会有油腻感/ 鞋烚烚👍🏻👍🏻 呢方面真系做得唔错 .健康✨✨以下系个人分享👺😹呢几

🐷手绘黑芝麻龙猫蛋糕 (无糖)
👉🏻👉🏻卖相好靓好吸引我🥹🥹
蛋糕无店主自己一个亲手画出嚟🥹🥹
见佢系新出嘅款式 龙猫✨
👉🏻👉🏻味道
健康✨✨
以下系个人分享👺😹

呢几年嘅经验都令屋企有人生日都唔敢买太大个蛋糕😞 因为屋企人唔可以食太多 所以屋企通常索性买个超细个嘅嚟庆祝生日🎂
但系原来系有#稀有糖 呢样野 就算系长者🧓🏻👵🏻/ 小朋友/ 孕妇🤰/ 糖尿病患者/ 减紧肥 都岩食🥹
所以就唔需要担心佢哋唔可以食太多 买大个啲都唔怕🥹🥹 真系好岩小编屋企‼️‼️ 因为屋企咁多人 集齐左 长者…糖尿病患者…小朋友…仲有努力减紧肥嘅人…😅
年年屋企都系叫我自己拣个蛋糕👽 但因为屋企好多限制😂😂 所以呢几年都系同屋企人食啲普通啲嘅蛋糕 (无论自己生日或者屋企人生日都系)
今年就决定睇吓有冇啲啱大家食嘅蛋糕 废事大家又喺到讲讲讲…🥹

#大谬误‼️
开头以为无糖=0甜😂
低糖多糕=糖一半糖😂

👉🏻糖
原来无糖蛋糕 有啲系用代糖
咁我开头以为啲蛋糕标明嘅「健康」只系讲紧另一啲贵少少嘅代糖
之前见到IHerb都有一啲20几蚊一包仔嘅代糖😗
不过见到呢间蛋糕舖头嘅无糖蛋糕系用#稀有糖 虽然都听讲过 单就真系冇深究究竟系啲乜嘢😂😂
原来佢系冇人工化学嘅一种代糖👍🏻
亦都唔似某啲代糖食落有种令人唔太能够习惯嘅味道😆(IHerb有一只代糖就系咁样😩)
所以啱啱所讲…岩晒屋企啲人食😂

👉🏻忌廉
开头以为植物忌廉会比较健康🥹 但系原来植物忌廉里面有反式脂肪
用动物鲜忌廉 反而口感会比较好

👉🏻蛋糕可以唔用牛油
以前中学家政堂嘅时候 老师讲过话好多甜品都系用牛油🧈 虽然小编间唔中都会整吓嘢食 但系唔专业嘅我 真系唔知道原来可以用其他又去代替牛油😂
今次呢一间系用咗美国大豆菜油 咁就可以冇 #胆固醇 屋企人有糖尿又有高血压 胆固醇个数都唔太靓仔😂😂 所以比较啱我屋企
综合呢几个原因 最后喺我本身拣咗嘅四至五间蛋糕店里面拣咗呢一间✨
希望我上星期做嘅一啲research都可以帮到大家 俾多啲参考价值大家👍🏻👍🏻