2024-05-21
住呢头嘅友人知道我钟意食拉面 呢晚佢同我嚟咗呢间拉面店食晚饭 佢话平日经过见到间舖经常有人排队 所以要捉我嚟同佢食🍜终极之广岛牡蛎浓汤拉面呢一个系期间限定拉面 每日限量供应🦪 入面真系好足料 有三只日本广岛蚝 溏心蛋 酱渍牡蛎同埋慢煮叉烧 店员建议我地可以先食面同试下个汤 然后食到一半先食蚝同埋渍物😮 咁样食又真系可以试到个浓汤嘅味道 浓汤饮落口好鲜味 系用上大量嘅蚝去到煮个浓汤🍲 作为蚝嘅汤底 但系一啲腥味都冇👍🏻 真系令我好有惊喜基础真鲷白汤拉面呢一个较平价嘅基础拉面包括咗有慢煮叉烧同鲷鱼片 慢煮叉烧好大片 鲷鱼片一啲都唔腥 同埋好滑身 我哋见基础拉面本身冇包到溏心蛋 所以另外加咗一只🍳 汤底可以拣几款辣辣度 我拣咗佢推介嘅小辛辣 🌶️ 味道几有特别 呢个奶白色嘅鱼汤冇用任何嘅忌廉汤或者其他鱼类调味 净系用鲷鱼熬制🐟 再带一少少嘅刺激 系一个意想不到嘅味道手羽明太子鸡翼明太子鸡翼入面嘅明太子份量好充足 而且新鲜整上嚟热辣辣咁食 几正🐥北海道芝士年糕呢度嘅芝士年糕比起坊间个外皮系更加烟靭 有少少似麻糬嘅质感🥰 而且佢嘅外层系唔会炸到好厚好硬 入面嘅芝士仲做到拉丝效果🧀无糖乌龙茶
终极之广岛牡蛎浓汤拉面
基础真鲷白汤拉面
手羽明太子鸡翼
北海道芝士年糕
无糖乌龙茶
呢度其实有水提供 但系因为好想饮冻嘢 所以嗌咗一罐无糖乌龙茶🍵 佢系日本嘅无糖乌龙茶 食碗热辣辣嘅拉面再叹返罐冻饮✌🏻
呢间拉面店嘅性价比咁高 难怪咁受街坊欢迎 我哋准时六点开门就入座 十五分钟左右已经座无虚席 要排队等位啦🤯 想唔驶排队又食到每日限量供应嘅拉面 就记得早啲嚟啦