2025-01-25 0 浏览
📌长沙湾隐世平民高质中菜馆😚今次因为参加一个酒局所以有机会嚟到太子海鲜菜馆食饭先喺度好多谢 @livelikeitalianworklikegerman 咁用心搞呢个饭局🫶🏻食完简直觉得意想不到 呢个价钱好抵食 同埋真系好食!!😋🍲太子叉烧拼海蜇半肥瘦㶶边嘅叉烧就一定好食 海蜇就正常味道第一道菜已经有啲意想不到嘅感觉😋🍲胡麻沙律虾多士虾多士里面嘅虾食得出好新鲜 而且多士炸完唔会好油 再加上有胡麻酱嘅沙律菜 减轻油腻感 呢个都好好食👍🏻🍲金汤健康素千层呢个系我成晚最钟意嘅菜式😎令我谂起喺墨尔本试过嘅山顶厨师帽餐厅 万寿宫😆佢哋将豆腐切成薄片 再淋上金汤 搭配淮山西芹粟米粒同萝卜粒粒 上面仲有啲脆条 味道上看似好清但非常够味 脆条令到个菜式增添口感 我觉得好食到毕多咗三啖呀🤪🍲上汤蒜子浸豆胚呢个看似好简单嘅菜式 豆胚煮得啱啱好 唔会过老~🍲姜葱霸王鸡好想一赞系佢哋嘅姜丝葱丝都切得非常幼细 再加埋咁嫩滑嘅鸡肉 同埋葱油汁 我唔系好钟意食咁多鸡肉都觉得好食 🍲古法花生炆猪手食得出佢哋嘅猪手系炒香之后再炆 古法汁唔会太咸 加埋啲花生就咁食都好正🥜🍲太子至尊烧鹅王估唔到会喺小菜馆里面食到呢个质素嘅
📌长沙湾隐世平民高质中菜馆😚

🍲胡麻沙律虾多士

🍲金汤健康素千层
我觉得好食到毕多咗三啖呀🤪

🍲上汤蒜子浸豆胚
呢个看似好简单嘅菜式 豆胚煮得啱啱好 唔会过老~

🍲姜葱霸王鸡

估唔到会喺小菜馆里面食到呢个质素嘅烧鹅👍🏻
呢只烧鹅偏多肉 但啲肉又唔会柴 几好食🤤

🍲白灼本地鲜肥牛
呢个亦系我非常钟意嘅菜式😍
唔好睇佢就咁录肥牛咁简单 食落去嘅时候食得出系人手切嘅 所以食落嘅纹理都好有口感
另外本地牛都好重肉味 当然就冇蜗牛咁有脂肪感 但系呢种实实在在嘅暗味再加埋姜丝葱丝同埋熟油黎讲 我会话系简单而考功夫嘅菜式 真系好值得再食😝

🍲生炒腊味糯米饭
平时食生炒糯米饭主要都系食到腊味嘅香 今次好惊喜嘅系食到镬气😚

🍲干烧伊面
伊面就正常质素~

🍷Enrico Serafino
第一次饮咁balance嘅Gavi
Barbaresco非常夹过姜葱鸡同埋猪手🤤
头两支Barolo都觉得几好饮
有幸饮到最后一支咁优雅嘅Barolo 果然咁贵真系唔同啲🫣

唔好睇佢地下好似普通酒楼嘅装修 今次呢餐饭就系喺佢哋上一层食嘅
睇得出佢哋有另外装修过 俾人可以包房食饭或者搞饭局~

今次食到呢餐饭真系好惊喜 再加埋所有酒都好好饮 非常正😍
原来呢度嘅大厨参加过厨艺比赛仲攞埋奖 但就好想继续做本地味道嘅菜馆 所以好值得大家一试!

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌕
🥂 饮品:🌕🌕🌕🌕🌗
👩🏻‍🍳 环境:🌕🌕🌕🌕🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌕
✅回头率:🌕🌕🌕🌕🌕

Price:$500 (Included Wine)

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍太子海鲜菜馆 (长沙湾)
地址:长沙湾元州街481-483号地舖
(记得记得间餐厅系喺长沙湾!唔系太子!😂)

Hashtags:
#eatgoodwestsin_cheungshawan