长沙湾 ≣ 隐世神秘平民拉面小店 福冈纯正$65博多元祖豚骨拉面𓌈˒˒一喜食堂❜ 一喜食堂 (深水埗)深水埗顺宁道25A号荟悦地下6号舖— @likeitallfugor𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)  ▎依家想食碗高质拉面 喺唔同区份都要过百蚊埋单 仲有时会中伏..😅早排中午做野经过深水埗 谂起有间隐世神秘 价钱平民嘅拉面小店 就想同大家推荐下 最平HKD 65就可以食到一碗匠心纯正福冈拉面😛 ▎一喜食堂 - 位于深水埗和长沙湾两区交界 就近长沙湾地铁站 门口相对低调神秘 唔睇Map行分分钟就行过咗🤣小店大概容纳到10个客人 环境主打日本风格 墙两边摆满80、90年代玩具同模型 部分仲喺私人珍藏添😍 haha 如果认得出「大铁人」「多幪面超人」 既嘅朋友都有返咁上下年纪😂 ▎一喜食堂 主打福冈家庭式口味 讲求以「鲜」为重心 用简单食材做出浓郁味道 每日用近十小时大火细火处理汤底 只供应两款猪骨、盐味酱油汤 保持传统口味 由食材自身熬制而食🤩 福冈元祖豚骨汤底 ▸ 由汤骨、鸡骨、鸡脚等经调时间处理带出调和味道 相对鲜甜少咸有肉味😍👍🏻 盐味酱油汤底 ▸ 由蔬菜熬制而成 味道清甜

𓌈˒˒一喜食堂

❜ 一喜食堂 (深水埗)
深水埗顺宁道25A号荟悦地下6号舖
— @likeitallfugor

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

福冈元祖豚骨汤底 ▸ 由汤骨、鸡骨、鸡脚等经调时间处理带出调和味道 相对鲜甜少咸有肉味😍👍🏻 盐味酱油汤底 ▸ 由蔬菜熬制而成 味道清甜 蔬菜味浓厚 再配搭 日本酱油😛面底分为博多幼面、手搓面(日本汉字 ▸ 中太面)手搓面面质相对幼面烟韧有咬口 口感似咬紧年糕😋

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
▸ 博多元祖豚骨拉面  ┅ HKD 65 + 40 (套餐HKD 35+手搓面HKD 5)
配 慢煮鸡肉沙律+汽水 +手搓面
▸ 博多元祖豚骨拉面 ┅ HKD 65

▎博多元祖豚骨汤底清淡 咸度适中 面头有三大片慢煮叉烧 加上葱花同淡淡胡椒味 食得出猪肉本身嘅香味 😋豚肉叉烧油脂比例平均 经过抽真空处理同海盐慢煮 令肉味唔会太咸 又可以提升豚肉鲜味 😆 面底得地试晒两种 博多幼面、手搓面 个人说偏好博多幼面❕相对感觉似返食拉面多啲😛而手搓面口感 粗身有咬口 烟韧好味 但说偏咗向食紧刀削面咁😂 慢煮鸡肉沙律 口感嫩滑 😆而汽水试枱竟然喺 玻璃樽可乐 好有惊喜❗️成件事摆盘同环境 即刻好有🇯🇵食拉面感觉👍🏻

▎话说最近小店出咗款 ⚠️期间限定⚠️ 哈蜜瓜慢煮叉烧番茄冷汤手搓面🍈🍅🍜 由番茄、叉烧、哈蜜瓜结合而成 整体味道口感 酸酸甜甜 易入口 呢碗面最适合香港咗湿热天气时间食 等我下次试下先😆👍🏻

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
2023-04-11
  • 慢煮鸡肉沙律