2021-11-09 978 浏览
不少人会对奉行「立食」模式的食店不敢恭维,甚至避之则吉。但呢间车仔面,却因「立食」作招徕,吸引大批人,特别系上班一族去食,更成为湾仔出名嘅食店。得网友介绍,加上在湾仔返工时食过,泛起了对餐厅嘅思念,所以就去咗车仔面之家食嘢。今次拣了几乎从来冇拣过嘅幼面($9),配咖喱鱿鱼($12)、猪大肠($12)、蚝油冬菇($8)、香肠($7),以及该店特别出名嘅甜酸斋($9),加上著名的沙爹酱,听到都流晒口水。🤤非常推介甜酸斋:有别于出面淋淋地嘅甜酸斋,甜酸斋系稍为炸过,非常有咬口。猪大肠🐽非常爽口,唔会有异味;咖喱鱿鱼🦑质感烟韧,有好浓厚嘅咖喱味;香肠系煎过之后再落汤,口感一流;而冬菇,蚝油味好rich。👍🏼👍🏼呢间店嘅面底有大、中、小供客人选择,客人可按照不同自己嘅食量选择,非常贴心。环境方面:舖面只有一张长方枱,但枱上有不少上一手食客用膳完留底嘅碗筷无人收拾,客人用膳时需要把碗筷收埋在一边,一嚟食嘢唔太方便;二嚟唔太卫生。小鸡觉得呢方面餐厅要改善下。亦都系餐厅在运作方面的高效率同高嘅性价比,吸引到不少在湾仔区返工的上班一族前嚟买外卖,中午经常大排长龙,令「长龙立食」的称誉传扬开去。

2021-01-15
  • 车仔面