2022-06-18
唔知大家记唔记得早排香港曾经有一阵龙虾包热潮?一直对龙虾零兴趣嘅版主由个阵开始会留意下呢样海鲜🦞,但系都只限于会bookmark下啲相关餐厅,未到会身体力行走到试(唔知点解觉得食海鲜太有饱滞感)早排约朋友食饭,谂黎谂去都唔知食乜,醒起佢最中意嘅食物系龙虾,就把心一横,去呢间位于九龙城嘅cafe试试佢出晒名嘅lobster all day breakfast! 1.Super owl set | 6.5/10因为我地三个人,就叫咗whole lobster𠮶个set,价值为248(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)碟中物: 龙虾、蟹肉牛油果toast、egg benedict and smoked salmon on muffin、portobello 、德国肠、薯饼、烟肉、烤蕃茄、茄汁豆、粟米粒粒同mixed green 撇除卖相唔讲(因为真系好澎湃,200分适合打卡),味道实属一般般。望落去好丰富,但其实只起晒钢嘅龙虾经已霸咗半只碟嘅位,其余嘅食材其实份量唔算话好多(带返个头盔先,可能我大胃?)-龙虾普通质素啦,我本身都唔系有太大expectation 但系见外国嘅煮法应该多数系牛油焗/煮,呢一个就唔系太
1.Super owl set | 6.5/10
-龙虾普通质素啦,我本身都唔系有太大expectation 但系见外国嘅煮法应该多数系牛油焗/煮,呢一个就唔系太食到牛油香啦
-版主好钟意食egg benedict,反而对佢地个hollandaise sauce有啲失望 ಥ_ಥ 唔知点解阵味有啲奇怪,唔系平时食开个只酸酸地嘅柠檬味
-个蟹肉牛油果都唔系太食到牛油果味,唔知系咪因为加得太多mayonnaises所以抢咗啲食物原味值得一提嘅系都食到啲crab meat,而啲crab meat系有鲜味的,呢个系加翻啲分嘅)
其他材料就冇乜话需要啲咩烹调技巧,味道正正常常啦。(继续戴头盔中)ADB又真系唔系追求食物有几好味,本身食ADB就系贪佢俾我地一次过食到多种类嘅食物,话晒个啲烟肉肠仔乜乜乜都唔会系自家制㗎啦 ☻ 平心而论,呢个ADB其实都算抵食,200几蚊食到龙虾,加上有啲特别少少嘅食物(例如蟹肉牛油果baguettes),再配埋面盆咁大嘅碟嘅plating,算系咁啦!
2. 虾膏蟹肉车厘茄意粉 |8.5/10
Omg!真系对大家唔住,同埋对碟意粉唔住呀!呢个蟹肉意粉先系今餐嘅重点,最衰版主挂住帮个ABD打卡,叫啲friend食住呢一碟先,就错失左影相嘅良机啦
Impress到版主嘅意粉唔多,所以呢个真系有返咁上下水准先令到版主俾咁高分!虾膏同蟹肉为成碟意粉做到个提鲜调味嘅效果,比起平时以红肉为主要食材嘅意粉多出啲鲜甜味(*≧ω≦) 重点系真系几creamy,唔知系咩关个虾膏事啦~总之系浓郁得黎唔腻,一啖接一啖好似唔会够喉咁(^з^)
——我是界——
未试过嘅不妨一试,食过嘅版主如果有机会再访就唔会再点个ADB啦
提提大家,小店都小有名气㗎,我地个日等咗成个钟先入到座(⊙_⊙) 食完埋单走人𠮶阵都成三点几,但系出面仲有五六组人等紧位!佢地元朗系本店,唔知情况会唔会再墟冚啲呢?由于要等位嘅关系,版主再访嘅机会率有啲微xd哈哈哈哈