之前已经嚟食过晏,味道都唔错,仲好印象深刻我哋唔够现金,但要消费满$300先有得碌卡,店员见我哋连鞋底张$20拎埋出嚟都唔够(讲笑🤣),就好好人咁俾我哋用信用卡。因此,我成日都想再返嚟帮衬小店。呢晚朋友接我返工,我就带咗佢去「疯鸟」开餐。虽然餐厅现时放置咗唔少隔板,但都睇得出原本装修系几靓,有花心思。我哋坐咗喺门口棵树🌳旁嘅枱,打卡一流!另一边箱有两个窗口吧枱位可以望公园景,相信系文青打卡至爱📸。今次专登嗌啲未食过嘅菜式,晚市无做套餐,价钱中等,不过嗌主食饮品有得减$20。食物选择系偏西式Fusion吧,都大路嘅,实有嘢啱食😜。上次食过小食拼盘确系唔错,但我唔太肚饿同唔想食炸物,所以我哋只系嗌咗两个主菜同一个甜品,无平日咁疯狂🙈。澳洲西冷牛扒(8安士)Australian Sirloin Steak (8 OZ)($148),🥩牛扒好大件㖞,个样亦几吸引;肉质同肉味唔错,最欣赏系够厚切,食落先有满足感。伴碟有沙律菜同薯条,份量亦都多。餐厅无问我哋牛扒要几成熟,佢哋预设熟度系五成至七成中间,对我哋嚟讲啱啱好😋。牛肉呈粉红色,嫩嫩的,正。意式橙汁烟鸭胸扒Smoked Duck Breast
意式橙汁烟鸭胸扒
意式橙汁烟鸭胸扒Smoked Duck Breast with Orange Sauce($128),本身朋友话惊鸭胸会好鞋,唔俾我叫😡!不过唔洗理佢,原来鸭胸系切件的,而唔系一大嚿要自己切。伴碟同样系有沙律菜同薯条。鸭胸肉都系大大件的,味道几好,但朋友话好似肠仔味,烟鸭胸系咁㗎啦。至于意式橙汁就唔太有橙味🍊,只系甜甜地,无乜特别。
宝旷力沙冰
宝旷力沙冰Pocari Smoothie($48),宝旷力同沙冰各自都饮得多,但夹埋成为一个组合就好少见。我哋嗌完之后心谂会唔会中伏呢?即系斋一杯雪冰咗嘅宝旷力...。好彩嚟到发现好有惊喜,因为杯沙冰系好吸睛嘅蓝色啊💙。再者,其实佢系🍋柠檬沟宝旷力,所以饮落微酸;又够冰凉,超解渴。我亦钟意佢啲冰够碎,唔会剉唔开。
提拉米苏
提拉米苏Tiramisu($48),呢个系我最爱嘅甜品,因此我对佢嘅要求都特别高、特别挑剔。一上碟𠮶阵我觉得佢个样似𠮶啲用忌廉扮芝士嘅伪Tiramsisu,因为佢太四四方方喇。无期望嘅情况下我发现佢都系真材实料嚟,有咖啡味☕️同够湿,而且系用Mascarpone Cheese。佢系合格嘅,但唔系Wow𠮶种。
总括嚟讲,餐厅真系几高质,唔系单靠个样呃文青😏。一开始唔预佢嘅牛扒会好食,点知成品颇高水准的,块扒本身未必好靓,但煮艺搭救。宝矿力沙冰亦都好饮。食物以外,环境同服务都好好,绝对值得推介💯!
2020-07-10
宝旷力沙冰