2021-11-13
睇戏前系附近揾下有咩好食,见到呢间炊豕店系长沙湾都开左分店,就想食下。嗌左大阪烧猪扒饭(转捞粗面):木鱼份量非常多,而且上面淋左同大阪烧一样味道嘅酱汁,而且猪扒炸得好香脆,亦唔会觉得好热气好油腻,亦唔会落得太多肉松粉搞到无左肉嘅质感粗面亦都煮得岩岩好。之后嗌左个卤水拼盘,有鸡翼,卤蛋,猪耳,大肠,鸡肾。鸡翼非常大只,腌得好入味。鸡蛋就正正常常啦。猪耳爽口弹牙,亦都几大条。大肠唔会有臭味,食落去几香。鸡肾都好爽口,size几大粒。前菜嗌左凉拌大豆芽,份量非常多,落左啲麻油去调味,亦加左少量豆卜,成碟黎讲系几好食,食落去好开胃!完全可以中和返岩先炸猪扒嘅饱腻感。饮品方面,系壹品豆浆,呢个正常无咩特别。另外嗌左杯蜂蜜生姜茶,非常中意呢杯,因为好养生!饮落去好重姜味,好滋补。食完炸野再饮返杯补品,绝对可以下火化痰!