2023-01-01 396 浏览
新嘅一年当然要尝私房菜色,今次到长沙湾的林氏厨房,菜色非常有惊喜,餐厅空间很大,另有平台楼层唔高但风景都几靓,好适合家人朋友聚餐呀。我啲今次嘅餐👇👇👇⭐️Soup花椰菜忌廉汤乳白色基底,系冬天畀人好温暖嘅感觉,口感滑顺,而味道香甜浓郁。⭐️黑松露Sweet Potato 条/茶树菇好少见嘅茶树菇,一口咬落外皮香酥有淡淡清香,又同时食到菇一丝丝的口感,既特别又好食⭐️牛舌鸡肉串牛舌和鸡肉都做成泥后打成一条,入口绵滑,估唔到牛舌同鸡肉咁match。⭐️白酒煮智利青口白酒煮嘅忌廉酱,浓而不腻,直接食或配上面包都好好味,浓郁的酱汁配上新鲜的青口,食过一盘都嫌唔够。⭐️林氏沙律 整盘上来有生菜面包糠、烟熏鸭胸、大虾,每一片生菜都包裹著沙拉酱,烟熏鸭胸口感烟韧,大虾有弹性带有淡淡果香味。⭐️牛扒/猪鞍/银雪鱼牛扒唔细又厚实,牛肉香气十足,鲜嫩中带有嚼劲,喜欢牛扒一定要试。银雪鱼配上玉子烧及蘸酱咸咸甜甜,配上银鳕鱼口感软嫩,口味好吃不腻。⭐️林氏叉烧蛋饭叉烧好味有嚼劲,配菜彩椒炒得有锅香口感又清脆,煎蛋稍微半生熟,淋上豉油后捞成个饭就好完美啦。⭐️Sierra Jerez, Paleta De Cebo De C用
我啲今次嘅餐👇👇👇
⭐️Soup
⭐️黑松露Sweet Potato 条/茶树菇
⭐️牛舌鸡肉串
⭐️白酒煮智利青口
⭐️林氏沙律
⭐️牛扒/猪鞍/银雪鱼
⭐️林氏叉烧蛋饭
用咗偏瘦嘅35个月嘅火腿,切得厚薄度啱啱好,店家又细心的选择比瓜更适合嘅苹果来做搭配。
⭐️茶饮
桂圆红枣茶、甜而不腻,很厚的桂圆红枣味很适合暖暖的冬天。
⭐️点心
水果塔,店家纯手工制作,卡士达酱配上新鲜水果,味道鲜甜美味又可口