2019-09-01
适逢有朋友生日,谂住揾间靓靓文青cafe,就揾到依间。佢喺长沙湾街市附近,离地铁站有一段距离,餐厅同出面嘅街道风格截然不同,好似别树一格。外面望入去已经好有特色,成间铺用木家私,好有日系嘅感觉。我中午时段去到全场已经差唔多坐满,证明餐厅颇有人气。望一望menu,其实食物偏贵,但胜在环境好而且食物比较健康,有套餐选择。1. 汉堡烧杂菜配咖喱蛋包饭 我单点呢个饭($72),佢摆碟好靓,份量够晒我食,汉堡都几有份量,而且肉质扎实。咖喱调味适中,有好多调过味配菜(三色椒、薯仔),好少餐厅将配菜处理得好味,美味兼饱肚2. 茶渍饭套餐 ($80) 我同朋友都一致认为呢个茶渍饭非常淡味,几失望,可能本来茶渍饭就比较淡,但佢跟餐嘅配菜味道都一般,百香果鸡翼味道偏淡,唔太入味,乌龙茶炒杂菇亦食唔出茶味,整体较清淡。3. 戚风蛋糕 如果有朋友生日,店舖可为你免费写字,几好服务。本身惊戚风蛋糕太干,但原来蛋糕一切开有流心效果,松软蛋糕配流心cream配搭佳,而且湿润唔会滞,好适合做饭后甜品
1. 汉堡烧杂菜配咖喱蛋包饭
汉堡烧杂菜咖喱蛋包饭
2. 茶渍饭套餐 ($80)
茶渍饭
3. 戚风蛋糕