2022-01-05 419 浏览
难得晨早流流去上水,当然系我最钟意嘅茶餐厅食个早餐先。喺火车站附近有好多茶餐厅拣,都唔知拣边个。行啦行去到啲小巷,有间茶餐厅细细地,但系个门面就几吸引,所以就入咗去食咗早餐。一份标准嘅港式早餐,一定有沙爹牛面、奄列同埋牛油方包。其实唔同茶餐厅做沙嗲牛𠮶个酱汁都有唔同嘅味道,有啲会偏咸啲,有啲就侧重辣味,但普遍都系以啡黑色为主。而呢间就似五香肉丁汁加沙嗲牛,未知呢个沟法系佢专登定唔小心,令我有少少混淆,食落去仲有啲两头唔到岸嘅感觉,而面嘅质地就非常之一般,所以两样加埋起上嚟就失色啲。至于奄列就冇落奶,亦因为煎过熟老火咗。牛油方包就标榜厚切面包,其实薄切多牛油已经够,厚身面包如果发得唔好,就变咗死死实实,成块嘢冻冰冰哽落口好难受,所以面包都唔得。最后唯有杯柠檬茶,正正常常3片柠檬,好彩仲有啲柠檬味。成份早餐都揾唔到重点好食嘅地方,呢个价钱喺其他地区应该会再好啲。

$36 (早餐)