2019-01-30 91 浏览
讲真每次试旺角楼上Café,都抱住有机会中伏嘅心态,所以试到一间好味嘅真系要分享一下。油麻地A2出口一带貌似多左唔少有质素嘅Café,「吃吧」位于大厦二楼,唔小心D睇大厦名好易错过。打开门有种别有洞天嘅感觉,灯光以及摆设都颇有情调。一页Menu已经令选择困难症嘅我拣完又完,种类齐全,价钱亦合理。每次去楼上Café都会期待饮品,当日Special Home Made Soda系提子味,入面再放满新鲜水果。果茶用花瓶装起好特别,水蜜桃香比荔枝突出,应该系用红茶底饮落回甘。最满意系饮品唔会过甜,饮落清新唔腻。小食点了芝士白酒煮海蚬,蚬比想像中大只得多,鲜甜冇沙而且煮得好嫩滑。汤汁带淡淡酒香,仲隐藏左唔少芝士,芝士控朋友见到两眼发光。主食黑松露什菌阔条面,黑松露份量拿捏得好好,阔条面软硬周中,杂菌爽口,成个面由火喉到调味都掌握得唔错。和牛面颊煮得非常腍,唔用刀都可以轻松切开,连埋肉旁的筋一齐食好软滑。中间稍为唔够味,配上甜酒汁食就刚刚好。唔好忽略左中间的薯蓉,同牛肉味道好夹,搞到我同朋友争住食!去楼上Café最好就系可以坐耐少少倾计,食物好味可以话系锦上添花,份量够大同价钱唔贵就更加满意啦!

水蜜桃荔枝红茶

芝士白酒煮海蚬

芝士白酒煮海蚬
汤汁带淡淡酒香,仲隐藏左唔少芝士,芝士控朋友见到两眼发光。
黑松露杂菌阔条面

慢煮甜酒烩和牛面颊