2024-11-02
见dining city 有做promotion $288 lunch set,哩个价真系唔驶谂即刻book. (后尾发现原来之前restaurant week个阵仲平)但食完我觉得lunch定价再进取D都仲得。订咗13:30 结果早咗15分钟到,虽然有吉位但系唔俾入住。我又觉得无问题,早到唔一定要招呼你住,始终坐低咗就会影响到佢哋做嘢。Overall食物质素食材配搭都好好,亦有北欧特式,不过未见好突出。老实讲如果正价我又未必会encore。始终哩个价嘅fine dining唔会睇食物only, 环境服务整体体验都好紧要,哩个价我有其他选择,但系都值得一试嘅。关于服务呢,咁整体都好有礼貌嘅(虽然哩类餐厅哩D就基本嘢啦)咁今次我体验都几特别既。我main dish 拣咗鱼,佢set咗把扒刀俾我我心谂咁特别既(之后知点解 ),then等咗好一阵个server 主动同我讲唔好意思个鱼咁耐都未出到,所以送咗杯红酒俾我(其实我唔觉等咗咁耐)。无耐另一个server(佢似系sommelier )俾咗碟牛我,咁我咪话我叫咗鱼㖞,佢竟然问are you sure?哩个其实唔理你问得几有礼貌都唔应该咁讲
关于服务呢,咁整体都好有礼貌嘅(虽然哩类餐厅哩D就基本嘢啦)咁今次我体验都几特别既。我main dish 拣咗鱼,佢set咗把扒刀俾我我心谂咁特别既(之后知点解 ),then等咗好一阵个server 主动同我讲唔好意思个鱼咁耐都未出到,所以送咗杯红酒俾我(其实我唔觉等咗咁耐)。无耐另一个server(佢似系sommelier )俾咗碟牛我,咁我咪话我叫咗鱼㖞,佢竟然问are you sure?哩个其实唔理你问得几有礼貌都唔应该咁讲啦。咁我sure完佢就拎返入厨房,之后原本个server拎返碟牛嚟耍冧,问我介唔介意试埋个牛,个鱼即刻再做返。就系咁,我就一个人试晒两款main喇。 两款都各有千秋。鱼就有特式D,但我又几欣赏佢处理个牛嘅手法,所以两个人嚟叫晒两个就最好啦。 最后上甜品餐具时,个sommelier 又摆错位,不过今次摆完佢自己都觉得唔对路就调返啱。咖啡就french press整嘅,会送埋4粒饼去衬。我就无叫喇,隔离都几间coffee shop,出去试其他好过。
ps: 食完先check返先知原来系Frantzen kitchen 个executive chef 原址开返。唔怪得坐低就feel到似曾相识,个chef熟口熟面啦。