2024-03-26
山长水远入大埔行山,行完顺便试埋呢间好出名卖栗子雪糕嘅干果专门店。当日好多人慕名而来,所以同朋友都等咗一阵间,雪糕先攞到上手,不过一切都好值得,而且店员都非常亲切! 我就叫咗栗子雪糕,而朋友就叫咗开心果雪糕。本来觉得栗子雪糕已经做得相当出色,栗子味好浓郁,但唔会好甜得滞,而且口感顺滑! 但系当我试下朋友拣嘅开心果雪糕个阵,真系觉得惊为天人,唔怪得好多人都称佢为全港最正开心果雪糕! 成个雪糕都充满着开心果仁,开心果味好出,好浓厚,唔会俾奶味盖过开心果味,真系好正!🤩 有少少后悔自己无叫到开心果味!好想自己独享一枝!另外,佢哋嘅甜筒底部系有软心朱古力做脆底,唔食到最后都唔知道,好有惊喜!令到成个雪糕更升华,更完整!😍 佢哋整雪糕真系有一手!当日仲遇到有三个人叫咗啲比较特别口味嘅雪糕:话梅、陈皮、生姜,唔知好唔好食呢?