2016-04-13
朋友们请我🐽食生日饭,🎉今年16人去到 莆田利舞台。点解会拣呢间餐厅呢?!系因为我好耐之前去过福建省嘅莆田市,食过一样野叫做莆田卤面 😱。当时真系好食到想大叫出嚟,成日都好怀念呢种味道!系我上OpenRice 拣紧我想食咩餐厅嘅时候,竟然比我揾到< 莆田利舞台>呢间食福建菜嘅餐厅,即去睇吓佢个餐牌,有冇莆田卤面呢样野先。呵,有呀!😍 再睇下啲开饭友嘅评价都算唔错,可以去试吓!我哋成16个人,咁梗系问吓佢有冇房间可以book 啦😝打去book位嘅时候,佢好清楚同我讲,房间系需要最少$5000消费。okay 啦,我生日,我话事😂 因为我从来都冇食过,所以我事先有上去视察环境,知道本来房间系只有一张大台,最后我叫佢帮我换做两张枱,分八个八个咁坐,莆田都冇托手踭。👍🏼😄16个人,叫到成枱都系好正常既🙊𩠌菜系数之不尽咁多......有冷盘:冰镇苦瓜猪肝主菜:胡椒蟹莆田卤面椒盐猪手蚝饼栗子炆海参蒜蓉开边虾炒蚬紫菜豆腐羹菜心斋炸茄子豆腐皮芋头鸭糖醋鱼甜品:黄金紫薯泥红枣糕(其实仲有好多𩠌都冇影到相,我就唔喺度讲Lu 🙈)食左一片既冰镇苦瓜配蜜糖感觉都几清新猪肝呢我就唔食嘅,朋友就话不
今年16人去到 莆田利舞台。
我哋成16个人,咁梗系问吓佢有冇房间可以book 啦😝
芋头鸭
糖醋鱼
黄金紫薯泥
黄金紫薯泥
(其实仲有好多𩠌都冇影到相,我就唔喺度讲Lu 🙈)
食左一片既冰镇苦瓜配蜜糖感觉都几清新
猪肝呢我就唔食嘅,朋友就话不过不失啦!
今餐我最满意就系胡椒蟹同埋椒盐猪手,胡椒蟹有香浓嘅胡椒味浓浓而不会太辣; 椒盐猪手好惹味,皮脆肉厚。
蚝饼、虾、芋头鸭同埋炒蚬都不错。
好啦,讲下我今晚最期待嘅莆田卤面,
黎到嘅时候,见到净系有素菜,就知道同我喺福建食嘅唔一样🙈
虽然话食落嘅味道唔一样,但系我都觉得好食呀。卤面系特色野系应该一试嘅
系...确实系比之前系福建食到嘅先入为主,但系回想返,味道唔一样系因为系福建食嘅会加左海鲜,所以味道一定会丰富好多。
最后值得推介嘅就系甜品-黄金紫薯泥
浓浓嘅紫薯味配上南瓜酱汁好好味