2011-01-24
广东人好重视做冬, 连好多公司都特别放早俾员工早少少回家同屋企人食饭做冬, 但我们俩小口因为返工关系要到夜晚十点半才放工, 同佢一齐既所有节日我都希望可以一齐庆祝, 做冬呢个大日子我更加不想省略, 本来还谂住咁夜还有边间食肆可以, 八点几时, 佢打来叫我上网查荃湾呢间霸王山庄晚上几点打烊, 估唔到佢都谂过一齐做冬庆祝, 听完个电话心里甜丝丝的, 当然立即行动, 当知道呢度收一点时, 开心到即刻将呢个好消息话佢知.放工后, 我们即时坐MTR返荃湾, 原来呢个时候巳经系宵夜价钱, 比平时抵食好多. 佢叫左我最爱的生煎包, 我当然亦不会忘记佢的至爱-小笼包, 我知佢又为左陪我一齐食饭一路无食野, 所以我特登叫左个炒饭, 另外叫多两个小菜.呢个时候餐应内不是太多人, 两个人坐张四人枱, 好舒服好宽敞, 而整间餐厅望落好光亮好干净, 一谂起我们一齐做节, 我就由心度笑左出来, 可能宵夜时分, 所以d食物好快上枱, 小笼包热辣辣冒住烟的, 佢夹左一支俾我并吩咐我小心烫, 小心的咬开簿簿的皮, 入面热烫的肉汁流入口中, 再一口吞埋成个包, 中间的肉团好少渣, 水准都唔错, 而生煎包亦煎得底小小脆,
呢个时候餐应内不是太多人, 两个人坐张四人枱, 好舒服好宽敞, 而整间餐厅望落好光亮好干净, 一谂起我们一齐做节, 我就由心度笑左出来, 可能宵夜时分, 所以d食物好快上枱, 小笼包热辣辣冒住烟的, 佢夹左一支俾我并吩咐我小心烫, 小心的咬开簿簿的皮, 入面热烫的肉汁流入口中, 再一口吞埋成个包, 中间的肉团好少渣, 水准都唔错, 而生煎包亦煎得底小小脆, 包面有少少芝麻, 不知是肚饿还是心情好, 总觉得今天的食物持别好味~ 跟住来的一碟炒饭, 卖相唔错, 炒得粒粒分明, 中间有我最爱的南瓜碎粒, 中和肉的油腻感, 好快两个人又上演经常发生的情况--就是两个人都怕对方食唔饱, 跟住你往我碗中添, 我又争住往你碗中加, 我总觉得自己食少d唔紧要, 最紧要佢食得饱食得开心, 所以佢每次推番俾我都令我好劳气.而另外两个菜中规中矩, 没有什么特别.
两个人平静的渡过了呢个节日, , 虽然平淡但好温馨, 希望往后的每一年我们都还有呢个兴致庆祝每一个节日. 留低一个个美好的回忆.