2023-10-13
上次行the one,见到呢间Le Viet 好eye catchy. 半开放式, 可以睇到人哋食咩🤭 今次去开梗系要整返碗《招牌生牛河$72》喺越南食过几次都觉得到喉唔到肺,口味偏淡,原来系因为香港嘅餐厅比较迎合香港人口味。呢碗就啱晒我!食落够酸,汤底够浓,牛肉刚好,食到声!😚😚 《蒜蓉牛油鸡翼$78》 巨型鸡翼呀!虽然上咗炸粉,但炸粉下的鸡翼本身都肥C大只!炸粉酥脆,超香生干蒜味,连埋牛油香味极邪恶! 滴两滴青柠中和返又可以食第二只~ 《烧白鳝$68》 乜又系你呀烧白鳝。呢度比较重口味啲,同埋都几多骨,一路食要一路lur。除咗本身香茅味之外,仲有泰式青酱可以点。 《甜品拼盘$118》 呢个甜品拼盘,就啱晒唔系小朋友嘅我,我全都要! 炖蛋有新鲜云呢拿籽,好香滑。 椰汁系传统咸椰汁, 连埋糯米饭食冇咁甜。叹埋杯滴滴咖啡,一流。
今次去开梗系要整返碗《招牌生牛河$72》